Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина отбелязва една година от убийството на Павлос Фисас

19 Септември 2014 / 20:09:35  Анастасия Балездрова
755 прочитания

На 18 септември се навърши една година от убийството на рапъра Павлос Фисас от златнозореца Георгиос Рупакяс. Годишнината бе отбелязана с концерт на централния атински площад Синтагма с участието на десетки певци и групи.

От ранния следобед младежи и членове на антифашистки и антирасистки организации се събираха около сцената, на която бе поставен огромен плакат със снимка на Павлос Фисас и стиха от неговата песен „Няма да ме уплашат”.

Концертът се охраняваше от десетки членове на отрядите за борба с масовите безредици, които се намираха в околните улици.

В четвъртък годишнината бе отбелязана с протестен митинг, организиран от групата „Не забравяме”, в която участват близки и приятели на жертвата.

Над 4 000 граждани, сред които и много близки на Фисас проведоха митинг на улица Панаи Цалдари в квартал Керацини, където рапърът остави последния си дъх, след като бе наръган с нож от златнозореца. На мястото бе поставен барелеф и паметна плоча, която бе открита от семейството на рапъра.

Майка му постави цветя на паметника с думите: „Благодаря, че беше наше дете. Благодаря, че дойде при нас”, а баща му допълни: „Намираме се тук, за да спрем фашизма и всичко, което го поражда. Павлос почива в Елисейските полета” ( според древногръцката митология те са частта от ада, където блаженстват душите на героите и победителите – б.а.).

Последва артистично представление и шествие до площада на Световния мир в квартал Коридалос. Там участниците в него пуснаха във въздуха хиляди разноцветни балони.

Шествието не премина мирно. Група младежи, облечени в черно и със закрити лица, хвърлиха петролни бомби Молотов и камъни срещу членовете на отрядите за борба с масовите безредици. Те причиниха сериозни щети в местния Център за обслужване на гражданите и в околните търговски обекти.

Полицията отговори със сълзотворен газ и успя да разпръсне групата от около 500 размирници. По време на сблъсъците са били заловени 64 души.

По-малко от месец след убийството на Фисас гръцката полиция залови физическия убиец Георгиос Рупакис и ръководната група на Златна зора. В момента те се намират в предварителния арест с обвинения за организиране и ръководство на престъпна група. Процесът все още не е насрочен, но трябва да започне до март 2015, когато изтича законният срок за продължителност на предварителния арест от 18 месеца. 

Категории: Общество Павлос Фисас рапър убийство концерт паметна плоча Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus