Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Убийството на Павлос Фисас - по заповед отгоре

22 Септември 2013 / 13:09:19  GRReporter
1539 прочитания

Затяга се обръчът на полицията около хората,  дали заповед на Георгиос Рупакиас да отиде в Амфиали и да нанесе смъртоносните рани на Павлос Фисас. Свидетелските показания и данните от мобилния телефон на извършителя показва, че действително е имало указания от висшестоящи.

Два телефонни разговора с водача на местната организация на Златна зора в Никея Георгиос Пателис е имал депутатът от Пирея Янис Лагос няколко минути преди убийството на Павлос Фисас. Това показва проверката на телефоните, направена от полицията. От същата проверка излиза, че Пателис е приел поне 3 телефонни обаждания в тези решаващи минути преди убийството на музиканта от 45-гоидишния Георгиос Рупакиас. Както заявяват източници на вестник Етнос, извършителят е направил и приел около 16 обаждания по мобилния телефон малко преди убийството. Поене едно то тях е от лидера на организацията в Никея.

Телефонните контакти между Георгиос Пателис и депутата Янис Лагос дават нова насока на разследването, тъй като е вероятно да се потвърди  това, което каза за вестника бившият член на Златна зора  за дейността на щурмовите групи „В Никея информирахме Пателис, Патели се обаждаше на Лагос и от там нататък ни казваха, че одобрението го дава лидерът”.

Полицаите проверяват и останалите телефонни разговори и смс-и получени от извършителя от 11 до 12 часа. Както изглежда, повечето контакти са с представители на Златна зора , не само от региона на Никея, но и от съседни общини, които са били направени от отрядите в кафенето в Амфиали, от където започва конфликтът.  Целта е да бъдат открити всички членове на Златна зора, които са отговорни за убийството и да бъдат обвинени като членове на престъпна група.

Обаждането, задвижило извършителя, е потвърдила в показанията си и съпругата му, според която Рупакиас е получил обаждане по мобилния телефон по време на мача на Олимпиакос. След това е излязъл, Около 15 минути по-късно Рупакиас пристига в Амфиали и нанася две рани с нож на Павлос Фисас, ранявайки го смъртоносно.

От тук идва и въпросът кога е успял извършителят, арестуван веднага,  да уведоми съпругата си, за да може тя да премахне уличаващите го предмети от къщата им. Според обясненията на полицаите по време на довеждането на замесените от мястото на убийството е царувал хаос. Златнозорци и хип –хопъри са доведени в една килия , без да им вземат телефоните. Приятели на жертвата твърдят, че Рупакиас е изпращал съобщения и е комуникирал със своите хора..

Полицаите искат да се уверят дали водачът на местната организация е бил на мястото на убийството, за да бъде обвинен и той в съучастничество, или се е намирал на друго място. Повече информации се очакват от понеделник нататък, когато ще завърши телефонната проверка на извършителя.

Междувременно с решения на следствието и прокуратурата Рупакиас е задържан в предварителния арест. Той твърди, че се защитавал, и че има „лека” връзка със Златна зора, както и че съжалява за извършеното.

Прокурорът е повдигнал обвинение за предумишлено убийство, незаконно притежание и носене на оръжие. Според информациите, обвиняемият е преместен в Дирекцията на полицията в Атина, от там ще бъде закаран в затвора в Коридалос. Рупакиас по време на 3-часовите си показания пред следователката в събота  е заявил, че е имал лека връзка със Златна зора. Единствената му връзка с организацията е, че е участвал в раздаването на храни. Заявил е, че в миналото е участвал в ляво движение.

Според показанията му, той е пиел кафе в едно кафене и по-късно се е опитал да си тръгне с автомобила си. В този момент бил атакуван от 2 групи неизвестни лица и несъзнателно е използвал ножа. Допълнил е, че е бил сам. Според Рупакиас той не се е целел в жертвата, а относно телефонния разговор, който е получил в кафенето, твърдял, че е от негов познат, който няма връзка със случилото се.

Според източниците обвиняемият е плакал, докато е давал показания и е казал, че е затворил две къщи- неговата собствена и на нещастния човек. Рупакиас е женен, има 2 деца и е работил в компания за танкери.

 

Категории: Златна зора убийство Павлос Фисас Георгиос Рупакиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus