Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Антитерористите в Кипър за убийството на двамата златнозорци

29 Ноември 2013 / 16:11:48  GRReporter
1116 прочитания

Гръцката полиция е по следите на мъжа, който уби двамата поддръжници на Златна зора пред партийния офис в Нео Ираклио преди месец, пише гръцкият вестник "То вима".  Преди седмица екип на Службата за борба с тероризма е заминал за Кипър с цел да събере повече информация за извършителите.

В статията се посочва, че гръцките антитерористи разпитват един местен анархист, който се намира в затвора, след като бе признат за извършител на хладнокръвното убийство на петима души – охранители на известен кипърски бизнесмен през юни 2012.

От Службата за борба с тероризма смятат, че 30-годишният Димитрис М. познава убиеца на златнозорците, който е член на новопоявилата се групировка „Борещи се народни революционни сили”. Според източници обаче до този момент анархистът отказва да сътрудничи на гръцкитеантитерористи.

Полицейски офицери посочват, че имат сведения за участието на 30-годишния анархист във въоръжени нападения в Гърция в периода 2009 – 2010. Те смятат, че в едно от тях той вероятно е действал заедно с ниския на ръст убиец на златнозорците в Нео Ираклио. 

Междувременно започна съдебният процес срещу шестимата обвинени за участие в терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра” в специално пригодената за подобни дела зала в женското крило на затвора в Коридалос.

Двама от обвиняемите – „стрелецът от Синтагма” Янис Михаилидис и Никос Романос се самоопределиха като „анархисти” и „партизани в града” и отправиха нападки към съдиите. Те обявиха, че решението на съда и вероятното им осъждане не ги интересува, тъй като „съдиите съдят според това какво ястие им готвят вкъщи”.

Двамата обявиха, че са против системата, а Михаилидис се яви без адвокати, за да покаже по този начин, че не признава процедурата. Съдът му определи служебен защитник.

Останалите обвиняеми в процеса са Андреас Бурзукос, Анаргирос Далиос, Димитрис Политис и Фивос Харисис - Пулос. Шестимата са обвиняеми за опита им да оберат две банки в градчето Велвендо до Козани на 1 февруари тази година.

В същото време източници от Службата за борба с тероризма свързват нападението с големи чукове в интернет кафе в квартал Ексархия във вторник вечерта с арестите на анархистите, които бяха заловени в предградието Неа Филаделфия преди няколко месеца. В съобщение на полицията се посочва, че в 22:30 във вторник група от около десет души с маски на лицата са нанесли щети на витрината на едно интернет кафе, което се намира до улица Патисион. Те хвърлили коктейл Молотов в заведението и срещу един луксозен джип, който бил паркиран отпред. Собственикът на заведението не успял да разпознае нападателите в никой от десетимата заловени на мястото на нападението. Той заявил пред властите, че когато счупили витрината, младежите с чуковете го заплашвали и го обвинявали, че е „доносник на полицията”.

Петимата анархисти бяха заловени на 30 април в кафетерия в Неа Филаделфия. Двама от тях – Анаргирос Далиос и Фивос - Харисис Пулос бяха издирвани за участие в групировката „Конспирация на огнените ядра” и обирите на банките във Велвендо и Филотас. Янис Наксакис и Григорис Сарафудис бяха заловени за извършване на въоръжени обири, а анархистът Димитрис Хадзивасилиадис – за незаконно притежание на оръжие.

На 10 октомври тази година Далиос, Пулос, Наксакис и Сарафудис публикуваха в сайта Indymedia текст, в който посочваха, че са били открити и арестувани вследствие на оперативни грешки. „Официално започнаха да ни следят в 23:20, когато заловиха Григорис. Операцията завърши в 04:00, когато ни заловиха в Неа Филаделфия. Имаме сериозни основания да смятаме, че  следенето запошна в онзи час. Малко по-рано другарят ни беше отишъл в интернет кафето … , което се намира между Ексархия и центъра на Атина. Смятаме, че конкретното кафе е било/ е под наблюдение, след като и в миналото различни другари са били преследвани от цивилни полицаи, след като са си тръгвали от там”, бяха написали те.

Категории: Криминална хроника тероризъм Златна зора убийство Коспирация на огнените ядра процес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus