Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един от заловените терористи бил приятел на Алексис Григоропулос

04 Февруари 2013 / 15:02:51  Анастасия Балездрова
3780 прочитания

С всеки изминал ден разкритията, които последваха завършилия неуспешно обир на банка в село Велвендо до Козани разплитат кълбото на тероризма и показват колко свързани са събитията от последните пет години.

По данни на полицейските власти най-малкият сред заловените нападатели – Никос Романос е бил приятел на убития от полицейски куршум на 6 декември 2008 Алексис Григоропулос. Убийството бе последвано от невиждани дотогава много бурни протести, по врем на които бяха опожарени и опустошени десетки сгради и търговски обекти в центъра на Атина. 15-годишният тогава Никос е бил пряк очевидец на смъртта на своя приятел. Това очевидно е предопределило в голяма степен неговите следващи стъпки.

Възрастта му обаче далеч не е най-интересното в самоличността на 19-годишния терорист, който от вчера бе уличен в участие в групировката „Конспирацията на огнените ядра” след съпоставянето на ДНК-то му с открития по-рано биологичен материал в две от явките на организацията. Роденият на 27 януари 1993 в Атина Никос е син на писателката Павлина Насиутзик – дъщеря на бизнесмена Атанасиос Насиутзик.

"Мотивите ми бяха политически. Смятам себе си за военнопленник. Не се считам за жертва. Няма да подам оплакване срещу полицаите, които ме биха. Искам побоят срещу мен да пробуди съзнанието на гражданите. Приемам единствено обвинението за извършването на обир". Никос, както и Алексис е израснал в богатите северни предградия на Атина и е учил в реномирани частни училища и най-малкото, което би очаквал някой да се случи с него е да участва в терористични групировки. От друга страна обаче ходът на живота му не би следвало да учудва никого, понеже той бе изразил противопоставянето си със „системата” от много рано. Първият публичен израз на тази непримиримост бе отказът му да се яви като свидетел в процеса срещу полицая Епаминондас Корконеас, който бе осъден за убийството на Григоропулос. Вместо това изпрати писмо до медиите, в което заяви, че делото не го интересува и определи избора си да не се явява в определените от институциите процедури като политически избор.

Днес той последва същата тактика. Младежът, когото полицията разследва за участие в терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра” разпространи публично изявление чрез своя адвокат, в което се самоопределя като „военнопленник”.

„Мотивите ми бяха политически. Смятам себе си за военнопленник. Не се считам за жертва. Няма да подам оплакване срещу полицаите, които ме биха. Искам побоят срещу мен да пробуди съзнанието на гражданите. Приемам единствено обвинението за извършването на обир. Ще издам и политическо заявление, понеже само аз мога да изказвам своята позиция и никой друг”.

фотоколаж: ethnos.gr

25-годишният Йоанис Михаилидис е най-известният на обществеността сред заловените във Велвендо. Става дума за така наречения „стрелец на Синтагма”. Той стана известен с това име след протестното шествие на 4 февруари 2011, когато бе заловен за стрелба с лък на площада пред гръцкия парламент. След това той бе освободен и му бе наложена забрана да напуска страната. Месеци по-късно, в края на 2011 срещу Михаилидис бе издадена заповед за арест за участие в „Конспирацията на огнените ядра”.

От тогава той изчезна от полезрението на властите. Напусна дома си в атинския квартал Холаргос, който се намира близо до луксозните северни предградия, прекъсна следването си и премина в нелегалност.Последният път, когато се „появи” бе в известния за връзките си с анархистките среди сайт Indymedia, за да отрече, че е участвал във въоръжения обир на банка на остров Парос миналото лято.

Срещу третия от заловените - Димитрис Политис „висяха” три заповеди за арест за участие в същата терористична групировка. Роденият през 1991 младеж е също от квартал Холаргос и е член на така наречената „компания от Холаргос”. Според властите той е близък приятел с Михаилидис и поне в началото на дейността на „Конспирацията на огнените ядра” неговата роля е била спомагателна.

Името му се появи за пръв път в медиите, когато полицията обяви, че именно Политис е взел под наем явката на организацията в столичния квартал Калитеа, като използвал фалшива лична карта. Властите смятат, че той е участвал и в кървавото нападение пред полицейския участък в предградието Певки. Там бе ранен неговият сподвижник и съквартирант Теодорос Мавропулос. Димитрис Политис, както и Михаилидис са отричали участието си в „Конспирацията на огнените ядра” няколко пъти чрез споменатата електронна страница.

Политис бил студент в Егейския университет на остров Лесбос заедно с четвъртия от заловените в петък – Андреас – Димитрис Бурзукос. Той е роден през 1989 и е също от квартал Холаргос. Баща му е пенсионер – иконописец, а майка му-лекар в Бърза помощ.

По думите на бащата Андреас „по идеология е анархист, но няма нищо общо с тероризма. Той е анархист, каквото е и цялото ни семейство. Няма нищо общо с тероризма. Дори вчера, когато го видях ми каза: „Не вярвам да са казали, че имам нещо общо с Ядрата”. Когато му казах, че твърденията са в тази насока той буквално се взриви”, заявил той за вестник Етнос.

Категории: Криминална хроника банков обир тероризъм Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus