Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Непозната терористична организация пое отговорността за двойното убийство в Нео Ираклио

17 Ноември 2013 / 12:11:51  GRReporter
1119 прочитания

“Кръвта им е най-малкият отговор, единственото правосъдие е властта на народа”. С тази заплаха завършва 18-страничният текст на непозната организация „Борещи се народни революционни сили”, с който тя поема отговорността за смъртоносното нападение преди 17 дни срещу офисите на Златна зора в Нео Ираклио, завършило с двама загинали и един ранен член на националистическата партия.

В текста се откриват редица сходни моменти с по-стари възвания на въоръжената групировка „Революционна борба”, която се разпадна през 2010, както и на организацията „Група на народните борци”, която пое със закъснение от 6 месеца отговорността за въоръженото нападение срещу бюрата на Нова Демокрация на бул. Сигру през януари 2013.  Освен това звездата-символ на новопоявилата се организация води до въоръжени организации, който действаха през изминалите десетилетия.

Служители на полицията признават обаче, че текстът за нападението срещу Златна зора има „хаотични разлики” от кратките текстове с обидни квалификации на организацията „Секта на революционерите”, за която се подозираше, че се крие зад двойното убийство в Нео Ираклио. Представители на Антитерористичната служба очакваха появата на нова въоръжена организация и не изключват вероятността да става въпрос за съвместна дейност на въоръжени групи, както показва и името, или за група, откъснала се от друга въоръжена организация.

До момента полицаите отбелязват следните 12 ключови моменти в текста:

1. посоченото от организацията, че „Убийството на двама членове на Златна зора е началото на народната контраатака, за да бъде изпратена неонацистката измет от Златна зора там, където заслужава, на сметището на историята”, както и други моменти в текста, съдържащи заплахи за представители на крайната десница.

2. Показателна е фразата, че „Куршумите от 9 мм са отговор на депутата от Златна зора Михос, че само куршуми ще ги спрат”.  Показателен е и фактът, че членовете на новата организация предупреждават, че ако има каквото и да било расистко нападение от членове на Златна зора, ще има ответна реакция даже и ако „се скрият в полицейските управления”.

3. подобните заплашителни писма за полицаите, за които се смята, че помагат на членове на крайната десница

4. Заплахите срещу политическата система с референции „да изгори бардакът в парламента е необходимо насилие, което ще смаже платените преторианци или доброволните защитници на парламента”.

5. факта, че в текста, че няма никакво споменаване на подготовка, или някакъв план на членовете на новата въоръжена организация да убият членовете на Златна зора.

www.tovima.gr

6. пълния списък на нападенията, извършени от златнозорци срещу емигранти, както и други действия на крайно дясната организация. Това за полицаите е един пример за „архив на публикациите в печатните и електронните медии, които членовете на новата организация са следили и наблюдавали внимателно”. В Текста се говори за „връзки на депутата от Златна зора Илияс Панайотарос с бившия издирван Апостолос Вавилис” за която е имало малко информация в интернет.

7. полицаите откриват редица прилики с по-стар списък от жертви на полицейски нападения, който се съдържа в изявление на организацията „Революционна борба”.

8. организацията определя разследването съдебните власти на аферата Marfin като „заговор”.

9. в последната част на текста, където има исторически препратки главно към периода на гражданската война, както и икономически анализи, които се опират на стари „класически” автори на въоръжените организации. Показателно е, че има характеристики като продажници, като онези, съдържащи се в текстове на „17 ноември”.

10. анализа на темата за влиянието на кризата, който започва от гладните деца в училищата и стига до самоубийствата, орязаните пенсии и дима от печките на дърва.

11. във възванието на организацията се припомня случаят от Скуриес и оттеглилата се компания „EL DORADO GOLD”, както се е случвало преди в текстове на „Революционна борба”, както и на издирвания 42-годишен Никос Мазиотис.

12. в много моменти за връзките на Златна зора с Нова Демокрация и цялата политическа система в текста на новата организация се наблюдават прилики със скорошен електронен текст, качен се малко след смъртоносното нападение от Никос Мазиотис, факт, който предизвика интереса на полицията.

Категории: нападение Златна зора Нео Ираклио въоръжена групировка Борещи се народни революционни сили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus