Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията откри 18 коктейла Молотов в канализационна шахта

02 Май 2013 / 17:05:43  GRReporter
2994 прочитания

18 бутилки със запалителна течност и парче плат на гърлото, един пистолет, светлинни бомби и противогазови маски откриха силите на реда скрити в една от обществените шахти на водната канализация в столичния квартал Ексархия.

Полицията открила скривалището, след като установила, че около района на шахтата има повишено движение. Според предадената досега в медиите информация, властите знаят самоличността на хората, които са поставили оръжията за нападение в канализацията на Ексархия и в момента ги издирват.

Една от теориите сочи, че саморъчно изработените бомби са били предвидени, за да се извърши нападение срещу охранителните автобуси на полицията пред районното управление в Ексархия. Друга теория сочи, че бутилките с коктейла Молотов е трябвало да влезнат в действие по време на шествията на първи май.

Нито една от двете теории не е официално потвърдена, но още по време на първомайските митинги запознати коментираха, че този път протестът няма да завърши със сблъсъци: “Хората са твърде малко и анархистите не могат да се слеят с тълпата, ако се стигне до схватка с полицията”.

Междувременно полицията залови шестима младежи, които са заподозряни или се издирват за участие в престъпна и терористична дейност. Един от тях е бил освободен, защото срещу него не са намерени обвинителни доказателства. Една жена е успяла да избяга през прозореца на тоалетната в кафенето, в което търсените лица са били заловени.

Между арестуваните са Фивос Харисис – Пулос, роден през 1990 в Атина и Анаргирос Далиос, роден през 1991 също в Атина. Техните имена се свързват с бомбения атентат в търговския център „The Athens mall” в началото на тази година и със съучастие в грабежа на клона на Земеделска банка в село Филотас до Флорина извършен на 15 ноември 2012. Тогава са били откраднати 110 хиляди евро, които според полицията са били използвани за финансирането на терористична дейност. ДНК уликите сочат, че двамата младежи са свързани пряко с терористичната организация „Конспирация на огнените ядра” и се издирват от февруари 2013.

Според вестник “Етнос” Далиос също се е опитал да избяга, когато полицаите от антитерористичните сили са нахлули в бирарията в квартал Неа Филаделфия, но не стигнал далеч. След няколко минутно гонене, 22-годишният младеж е бил заловен. Неговото ДНК е било открито както в явката на “Конспирация на огнените ядра” на булевард Сигру в столицата, така и квартирата на терористичната организация в град Волос. Генетичен материал свързва и неговия приятел и съмишленик Фивос Харисис – Пулос със същата организация, който е намерен в явките в квартал Хланадри в и на улица Турковуния, Галаци в Атина. Пулос се свързва с грабежите в село Велвентон и в Козани.

Анаргирос Далиос се свързва и с други грабежи. Един тях е обирът на банка в столичния квартал Нео Ираклио. Тогава обирджиите влизат в клона с инвалидна количка, за да може да внесат оръжията си незабелязани. След напускане на банката, групата оставят инвалидната количка след себе си и полицията събира първите ДНК доказателства за самоличността на нападателите. В последствие те съвпадат с улики събрани от явки на терористичната организация.

Другият обир, в който участва бившият студент е на клон на националните пощи ЕЛТА в района на Палио Фалиро на 31 юли миналата година. Престъпниците отново използват количка, но този път детска, за да не бъдат засечени от детекторите. В този грабеж Далиос прави нова грешка и изпуска една от ръкавиците си.

Далиос и Пулос бяха изправени в сряда вечерта пред прокурор с обвинение за участие в терористична организация и съдействие за извършване на въоръжен грабеж (углавно престъпление) на Земеделската банка в село Филотас, както и за притежание на фалшиви документи. Двамата са отрекли обвиненията, а на излизане от съдебната зала са скандирали “Да живее анархизма!” и са викали лозунги срещу съдебните журналисти.

Категории: Криминална хроника тероризъм Гърция ядра Молотов
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus