Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията разпространи видео от двойното убийство в Атина

06 Ноември 2013 / 13:11:30  GRReporter
2162 прочитания

Пристигането, някои от действията, както и двата изстрела, произведени от извършителите на кървавото нападение в Нео Ираклио пред офисите на „Златна зора”, са запечатани на видео материала, разпространен от Службата за борба с тероризма.

На видеото с продължителност 48 секунди, заснето от охранителна камера на терасата на офиса на местна организация, на третата секунда се вижда как двамата извършители пристигат с мотоциклета си, който оставят на около 20 метра от офисите на „Златна зора”.

След това в разстояние на 20 секунди се смята, че единият извършител с бяла жокейска шапка стреля безразборно и убива двамата членове на „Златна зора”. Действията на извършителя са скрити от бялата козирка на сградата в долната част на видеото.

На 31-та секунда се вижда как водачът на мотоциклета с черна каска се приближава до своя съучастник, който вече убива членовете на „Златна зора”.

На 33-та секунда се вижда как извършителят с бялата жокейска шапка стреля (в долната лява страна на видеото). После се вижда как двамата се оттеглят към мотоциклета си – на 40-та секунда.

В края на видеото се вижда и как един мотоциклетист прави завой и се връща към булевард „Ираклиу”, изглежда е младежът, който преследва двамата извършители, когато те напускат местопрестъплението.

Проверяват алибито на заподозрени лица

Алибито на заподозрени лица в момента на убийството, телефонните обаждания в района на Нео Ираклио по същото време, „изгубените мотоциклети” на „Сектата на революционерите”, са сред петте нови детайла, които разследват служителите на Гръцка полиция, за да разнищят убийството на двамата млади членове на „Златна зора”.

От полицията също така очакват всеки момент някой да поеме отговорността за нападението. Както се споменава «ако се потвърди нашето предположение, че нападението е дело на бивши членове на терористичната групировка „Сектата на революционерите”, която изпращаше прокламациите си 7-8 дни след нападенията си, тогава е въпрос на часове да научим какво точно се е случило в Нео Ираклио и да продължим с разследването».

И така, новата информация, която се проверява от полицията, е следната:

Първо: Следва да се уточни къде точно са се намирали по времето на нападението заподозрени за участието си във въоръжени групировки лица, които са в полезрението на Службата за борба с тероризма и на други органи на реда.  

Второ: Вече е поискана разпечатка на разговорите от мобилни телефони в района на убийството, по време на нападението, половин час преди него и половин час след него. Моментът на извършването на престъплението, когато са записани десетки хиляди телефонни разговори, както и склонността на терористите да не използват мобилни телефони, затрудняват това проучване. Възможността на полицията обаче да прави анализи въз основа на данните от антените, покриващи маршрута, по който са се оттеглили извършителите, може да добави нова информация към случая.

Трето: Един от детайлите, които проучват от полицията, е използването на краден мотоциклет, изчезнал в края на юни 2013 от квартал Калитея. В понеделник собственикът на мотора е бил извикан да даде показания в Службата за борба с тероризма. Служители на Гръцка полиция подчертаха, че въпреки че „Сектата на революционерите” е използвала мотоциклети при нападенията срещу полицейския участък в Коридалос, срещу офисите на Alter и при убийството на Нектариос Савас през 2009, моторите никога не са били открити, за да стане ясно как са били откраднати, или на кого са принадлежали. Посочва се само, че при нападението срещу журналиста Сократис Гиолияс е бил използван лек автомобил, откраднат три дни по-рано от Алимос, и по-късно изгорен от извършителите.

Четвърто: По отношение на оръжието, използвано при двойното убийство в Нео Ираклио, от полицията съобщават, че «такъв тип оръжие, марка Zastava е намерено сред арсенала на „Сектата на революционерите” през лятото на 2010. Длъжни сме обаче да напомним, преди да бъдат направени прибързани изводи, че два подобни 9-милиметрови пистолета Zastava с пълнители, но без патрони, бяха открити и в Неа Филаделфия, в лекия автомобил на заподозрян за участие в групировката „Революционна борба”».

Пето: Гръцката полиция проучва отново двете прокламации, изпратени от групировките „Конспирация на огнените ядра” и FAI, за две нападения – през 2010 и 2012 срещу офисите на „Златна зора” на площад „Омония” и в Аспропиргос. Причината за това е, че от началото на лято 2013 тези две групировки изглежда си сътрудничат със „Сектата на революционерите” с цел да възродят терористичната си дейност в рамките на операция „Феникс”.

При нападението на „Огнените ядра” през март 2010, за членовете на „Златна зора” се казва следното: «"Армията" на Николаос Михалолякос не е нищо повече от една сбирщина малодушни, безмозъчни олигофрени, щом толкова лесно приемат ролята на овца в „Златна зора”». В текста за нападението на групировката FAI се казва «трябва да удариш първи фашистите, преди да те ударят те», и още «въпросът не е „Златна зора” да бъде поставена извън закона, а извън живота».

Категории: двойно убийство Нео Ираклио Златна зора терористични групировки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus