Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 7 000 полицаи охраняват честванията за годишнината от събитията в Атинската Политехника

14 Ноември 2014 / 10:11:34  GRReporter
844 прочитания

Гръцката полиция предприе драконовски мерки в навечерието на честванията от студентския бунт на 17 ноември 1973. Над 7 000 полицаи от различни служби в Атина и провинцията се намират в състояние на повишена готовност до понеделник, когато ще се проведе традиционното шествие от Политехническия университет до посолството на САЩ.

Охраняването на висшите учебни заведения в центъра на гръцката столица започна още в четвъртък по искане на ректорските съвети на Атинския и Икономическия университет. Целта им е да бъдат избегнати окупации и нанасянето на щети, затова централните сгради на двата университета ще останат затворени до понеделник. Единственият университет, чиито врати ще бъдат отворени е Политехническият, където ще се проведат честванията.

Строгите мерки предизвикаха бурни реакции от страна на част от студентите. Те започнаха протести, от които не липсваха сблъсъци с полицията.

Те започнаха с опитите на протестиращите да влязат в сградата на Юридическия факултет на Атинския университет. По време на сблъсъците с полицията двама студенти бяха ранени по главата. За да отблъснат протестиращите, членовете на отрядите за борба с масовите безредици използваха сълзотворен газ.

В следобедните часове около 3 000 студенти проведоха протестно шествие до сградата на гръцкия парламент. При преминаването им от района около Юридическия факултет отново възникна напрежение между тях и полицейските отряди.

Шествието продължи до сградата на Политехническия университет. Около 300 души се опитаха да нахлуят в двора, но бяха отблъснати от полицейските отряди, които използваха и сълзотворен газ.

В същото време ректоратът на Политехническия университет поиска съдействие от страна на министерството на обществения ред и за защита на гражданите с цел да се подсигури мирното отбелязване на годишнината. Според членовете на ръководството на университета, “спокойното провеждане на честванията зависи изцяло от външни фактори, които не са свързани с университета по никакъв начин”.

Напрежение имаше и в икономическия университет “Македония” в Солун, където членовете на две леви студенстки организации искаха да проведат общо събрание в централния амфитеатър. Ректорът на университета отхвърли искането им и в опита на студентите да влязат в залата насила, ги предупреди, че ще информира полицията. В резултат на това 50-те на брой студенти се оттеглиха.

В ранните часове в петък обаче група студенти счупиха вратата на ректората на Аристотеловия университет в Солун и окупираха сградата.

Полицейските мерки в Атина и Солун се очаква да се засилят, поради опасенията на властите, че конфликтът за промените в образователната система може да спомогнат за това различни групи да предизвикат размирици в и извън университетите.

В понеделник, 17 ноември в Атина се очаква да пристигнат полицейски отряди от провинцията с цел да се засили полицейското присъствие. Сред предвидените мерки са включени и превантивни проверки в райони извън центъра на Атина.

 

В петък следобед ще се проведе нов протест пред ректората на Атинския университет.

Очаквайте подробности.

Категории: Общество студенти протести чествания за 17-ти ноември полицейски мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus