Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Напрежение и сблъсъци между студенти и полиция в навечерието на 17 ноември

13 Ноември 2014 / 10:11:01  GRReporter
954 прочитания

Напрежение и сблъсъци се отбелязват пред Юридическия факултет на Атинския университет след опита на група студенти да пробият полицейската верига и да окупират сградата. До момента всички техни опити бяха осуетени, като не липсваха сблъсъци. За да отблъснат студентите, полицаите използваха малки количества сълзотворен газ. Един студент бе ранен леко по лицето.

Нарежданията към отрядите за борба с масовите безредици са да не допуснат студентите до входа на факултета. От своя страна, протестиращите са събрани на пещеходната алея, която води към университета и скандират протестни лозунги.

Отрядите за борба с масовите безредици бяха разположени пред Юридическия факултет и ректората на Атинския университет още снощи по искане на ректора Теодорос Форцакис. Опасенията на ръководството на университета са, че в навечерието на 41-та годишнина от събитията в Атинската политехника групи от студенти може да се опитат да “превземат” различни факултети.

Полицейското присъствие е засилено и около други висши учебни заведения в центъра на Атина, като Икономическия университет на улица “Патисион”. В същото време в електронна страница, свързана с гръцките анархистки среди се появи съобщение, което приканваше към провеждане на протестен митинг в 08:00 тази сутрин. По решение на ръководството, централната сграда на Икономическия университет ще бъде затворена от днес до 18 ноември.

В изявление относно събитията говорителката на правителството София Вултепси посочи: “Нека всички, които смятат, че могат да приложат закона на джунглата в университите да проумеят следното: учебните заведения не са места за окупация”.

От своя страна, депутатът от СИРИЗА Алексис Митропулос отправи призив “да не се налива масло в огъня” и прикани ректората на Атинския университет да говори със студентите, за да бъде постигната “атмосфера на разбиране”.

По-късно напрежението се пренесе на парламентарните банки. “Ще разберете, че има закони и правова държава. Това, което знаехте приключи. Когато някой нарушава закона ще се подлага на проверка”, заяви министърът на правосъдието Хараламбос Атанасиу.

Реакцията му бе предизвикана от депутата от СИРИЗА Теодорос Друцас, който обвини правителството, че прилага строги мерки срещу протестиращите студенти. “Това е неприемливо засилване на авторитаризма по въпросите на образованието. Правителството избра да реши проблемите в образованието чрез отрядите за борба с масовите безредици”, заяви той.

Депутатът от Нова демокрация Костас Маркопулос отговори: “Вие сте с тези навън, ние сме с онези вътре. Вие сте с тероризма, с окупаторите, с беззаконието”. Това предизвика бурни реакции от страна на депутатите от СИРИЗА.  

Категории: Общество Юридически факултет студенти протест окупация 17-ти ноември
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus