Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Революцията на вратовръзките

21 Януари 2016 / 19:01:59  GRReporter
680 прочитания

Участници в протеста на работещите на свободна практика срещу предложената от гръцкото правителство пенсионна реформа свалиха вратовръзките си и ги закачиха на едно от дърветата пред парламента в Атина. Това тяхно действие бе изпълнено със символика предвид категоричния отказ на Алексис Ципрас и много от министрите му да носят конкретния мъжки аксесоар.

Десетки хиляди адвокати, инженери, лекари, фармацевти, счетоводители  и други работещи на свободна практика изпълниха центъра на Атина в рамките на втория си масов протест срещу намеренията на правителството да увеличи осигурителните им вноски в опит да укрепи пенсионната система.

снимка: INTIME NEWS/ Yannis Liakos

„Всички на улицата, за да променим закона”, „Катругалос (фамилията на министъра на заетостта и социалното осигуряване – б.р.), подай оставка”, „Катругалос и Ципрас, чуйте добре, този проектозакон ще си остане на хартия”, бяха част от лозунгите, които скандираха адвокатите пред гръцкия парламент.

По време на шествието в редиците на протестиращите се появи председателят на синдиката на работещите в частния сектор Янис Панагопулос. Намиращи се около него участници в протеста се противопоставиха на присъствието му с лозунги. Някой го замери по гърба с чаша кафе, а някои се опитаха да го ударят по главата с протестен плакат. Веднага след това Панагопулос напусна шествието.

снимка: SOOC

В същото време фермерите, които се намират на блокадите в прохода Темби и други места в северна Гърция готвят по-интензивни протести и планират прекъсване на движението по централни пътни артерии.

По решение на координационната комисия на блокадата в Темби утре проходът ще бъде затворен от 12:00 до 14:00 часа. Фермерите ще спрат движението, като застанат на пътната настилка, но без тракторите и други земеделски машини.

Утрешният им протест се смята за предупредителен, като в същото време в събота се очаква да се вземе решение за координирани действия на всички пътни блокади.

Фермерите настояват да се срещнат с премиера Алексис Ципрас и започване на диалог за данъчното им облагане и пенсионните им права от нулева база, както и за всички останали проблеми на бранша.

Тракторите на Промахон, снимка: Eurokinissi

Фермерите от Серес, които се намират от миналия петък на гръцко-българската граница решиха да блокират преминаването на автомобили утре от 13:00 до 15:00 часа. По думите им „в зависимост от това какво ще се случи на останалите блокади в страната и най-вече от волята на участниците на блокадата” ще бъде решено дали блокадите на границата ще продължат и през следващите дни.

Подобни „предупредителни” блокади с продължителност от няколко часа се очаква да се проведат по автомагистрала „Егнатия” и на други места в северна Гърция.

Категории: Общество протести работещи на свободна практика осигурителни вноски пенсионна реформа фермерски протести пътни блокади
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus