Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Засилват се гласовете на проевропейски мислещите гърци

12 Февруари 2015 / 12:02:57  Анастасия Балездрова
1049 прочитания

Неясната позиция на гръцкото правителство към европейските партньори на страната породи притеснения относно европейското й бъдеще веднага след изборите на 25 януари. Последваха две демонстрации в подкрепа на кабинета, на втората от които част от участниците не се поколебаха да изгорят знамето на Европейския съюз пред сградата на парламента в Атина.

Европейският флаг не гори за пръв път в Гърция, но рискованите действия на кабинета, които създават обективна опасност страната да се озове извън еврозоната забиха камбанката на проевропейски настроените гърци. Те също организират митинг под наслов: „Гърция трябва да остане в Европейския съюз. Ела и ти с европейския флаг в ръце, за да изпратим ясно послание”, който ще се проведе идващата неделя от 17:00 на площад Синтагма.

Разнородната смес от граждани, които се обявиха в подкрепа на правителството, както и лозунгите, много от които граничеха с откровени антиевропейски настроения предизвикаха много реакции в гръцките социални мрежи.

В очакване на резултата от заседанието на Eurogroup, Facebook и Twitter „жужаха” до късно през нощта. Коментарите на потребителите са показателни за настроенията, които предизвикаха демонстрациите:

„Когато раздаваха средства от „пакетите Делор и Сантер”, Интегрираните средиземноморски програми, Рамката за подкрепа на общността и Националната стратегическа референтна рамка никой не гореше гръцки флагове”.

„За поддръжниците на Левицата ЕС е Меката на неолиберализма…За неолибералите тя е продължение на СССР…Други смятат, че Европа трябва да придобие човешко лице…Но никой не се сеща да сравни Европа с останалите континенти.

Поколения израснаха без войни и във всеобщата леност на просперитета, осъществен с кредити и дотации. Това е и причината за това объркване в главите им”.

„Независимо от това дали ще бъде постигнато споразумение или не, как смятат да се справят с всичките фалшиви очаквания и целия този фанатизъм, ако не го подхранят с още по-голям фанатизъм? Тези порочни кръгове не се пречупват по добър начин”.

„Едно е да чуваш, да четеш и да виждаш възхода на национализма от други краища на света. Казваш си „Какво толкова. Това няма да се случи тук. Ние се поучихме от историята”.

И съвсем различно да виждаш в собствения си дом как чудовището расте, изправя и е готово да разруши всичко и да гори знамето на твоята родина – Европа.

Шокът е невиждан, когато разбереш, че всичко това е било създадено под носа ти бавно и последователно. Че е било стимулирано и подклаждано с пълно съзнание и продължава да е от всякакъв вид популисти”.

„Вулгарното подмазване на медиите към Негодуващите продължава точно от там, където беше останало, когато и последният златнозорец си тръгна от горната част на площад Синтагма преди 3,5 години.

Първото движение на протести по площадите вкара в парламента Златна зора. Второто ще я направи основна опозиционна партия. Историята следи всички ни. Един по един”. 

Категории: Общество проевропейски митинг социални мрежи реакции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus