Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Законните начини за влизане в Европа ще обезсмислят посредничеството на трафикантите

12 Октомври 2015 / 18:10:38  Анастасия Балездрова
871 прочитания

По данни на върховния комисариат на ООН за бежанците от началото на годината до 1 октомври в Европа са пристигнали по море 520 957 души. От тях 400 387 са пристигнали в Гърция, като само през септември броят на новодошлите е бил 161 320. 41 на сто от пристигналите по море бежанци и имигранти са изминали разстоянието от турската до гръцката брегова линия през септември.

Интерес будят данните, които показват пътя на бежанските и имигрантските потоци след пристигането им на европейска територия до края на септември. Новопристигналите по море в Гърция от началото на годината до 29 септември са били 387 520 души. За същия период новопристигналите в Италия са били 131 000 души. 100 238 души са били регистрирани  от граничните власти при влизането им в Република Македония от 19 юни до 27 септември. 149 575 са били регистрирани на македонско-сръбската граница до 28 септември и 95 070 – в Хърватия до 1 октомври. Според статистиката до 30 септември в Унгария са пристигнали 291 642 души.

В същото време се смята, че 2 980 бежанци и имигранти са се удавили в опита си да стигнат до Европа от началото на годината досега.

Въпреки постепенното влошаване на времето потокът от бежанци и имигранти към гръцките острови не стихва. Те продължават да пристигат преди всичко на Лесбос, но и на останалите по-големи и по-малки острови, които се намират близо до турското крайбрежие. Цифрите са повече от показателни за това, че потокът не спира, след като до 9 октомври общият брой на пристигналите в Гърция по море е достигнал до 445 180 души.

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес потвърди, че напливът няма да намалее и заяви, че Европа трябва да се готви за неговото увеличение през следващите месеци. Той направи изявленията си след тридневното си посещение в Гърция, в рамките на което се озова както в центровете за пръв прием на остров Лесбос, така и във временните центрове за бежанци и имигранти в Атина.

Гутерес говори пред медиите след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас, с когото посочи, че споделя еднакви възгледи по отношение на управлението на бежанската криза. „Трябва да отбележа хуманитарния характер на миграционната политика на гръцкото правителство. Бежанският проблем не може да бъде решен по технократски начин. Трябва да бъде ясно, че става дума за хора в беда, които имат нужда от подкрепа и солидарност”, посочи той и допълни, че проблемът не е само гръцки, нито само европейски, а световен.

Според Гутерес големият залог за решаването му е установяването на законни начини, по които бежанците ще могат да стигат до Европа. „Бях в Лесбос и мога да кажа, че няма никакъв смисъл бежанците да плащат по 1000 евро, за да стигнат от Турция до него, след като могат да го направят по законен начин и да избегнат трафикантите”. По думите му тези начини са чрез издаването на визи за европейски страни, чрез европейското законодателство за събиране на семействата и презаселването им в европейски и други страни. Като пример Гутерес посочи Бразилия, която е изразила готовност да предостави 20 000 визи за сирийски бежанци, които ще заминат за Южна Америка директно от Турция.

Върховният комисар посочи, че е необходимо Европа да поеме ангажимент относно връщането на имигрантите, които нямат право на международна защита и да помогне на Гърция в тази насока. Той определи като бежанци и пристигащите от Еритрея и Афганистан, след като още преди няколко дни алармира от Женева, че Афганистан „вече няма вниманието, което заслужава” от страна на международната общност.

Антонио Гутерес се произнесе с много топли думи за работата на гръцките и международните неправителствени организации, които помагат на бежанците и имигрантите при пристигането им на остров Лесбос, както и на местното общество. В същото време призова Европейския съюз да помогне на Гърция в организирането на процеса на регистрация и идентифициране. „Ако приемът не е достатъчно подкрепен на европейско ниво, хората ще изгубят доверието си в институциите и ще се опитват да ги заобиколят”.

В коментар за изявленията на гръцкия заместник-министър за миграцията Янис Музалас, който в интервю за световната информационна агенция Ройтерс заяви, че някои европейски държави поставят расистки критерии в избора на бежанците, които ще приемат на територията си, Гутерес посочи: „Всяко преместване на бежанци трябва да става в условия на пълна липса на дискриминация на етническа и религиозна основа. Всяко изявление, че бежанците-християни са добре дошли в Европа е в полза единствено на пропагандата на ислямистките групи като ИДИЛ. Ние категорично се противопоставяме на подобни методи”.

„Европейският съюз трябва да приеме повече бежанци. Законният прием е много по-добро решение, отколкото те да бъдат принуждавани да се качват във възможно най-нестабилните лодки, които съм виждал”, заяви Гутерес и допълни, че най-добрият механизъм за Гърция е да инсталира приемни центрове на своите острови, които са първата линия по пътя на бежанците. „Нужно е да застанем твърдо зад избора бежанците, които се намират в Турция да бъдат настанени в различни европейски държави. Трябва да създадем повече възможности за това”.

Снимка от временния център за настаняване на бежанци в олимпийската спортна зала в атинския квартал Галаци

Категории: Общество бежанци и имигранти пътуване по море приемни центрове Лесбос върховен комисар за бежанците Антонио Гутерес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus