Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задушено свинско със зеле за празниците

23 Декември 2014 / 10:12:04  GRReporter
2929 прочитания

Даниел Лахана
 
Преди пълнената пуйка да се появи повсеместно на коледната трапеза в Гърция, традиционно за този повод се е използвало свинско месо. В миналото, месото обикновено се е пазело за големи празници и клането на прасето отглеждано от семейството е било важен ритуал, на който са били канени роднини, съседи и приятели. Днешното ястие, един много вкусен коледен специалитет от остров Кефалония, по традиция се е приготвяло със зеле, което е типично за този сезон. Карфиолът също е често използван, и по-рядко - броколи, така че спокойно можете да използвате каквото пожелаете.

Първоначално, зелето е трябвало да бъде пикантно, но можете да пропуснете лютите чушки, ако предпочитате. Някои семейства в Кефалония и днес приготвят това ястие, така че защо да не го изпробваме тази година като нова алтернатива на познатата пуйка - и Весела Коледа и Честита Нова Година на всички!

                                                                          ***

РЕЦЕПТА

(за 4-6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарежете месото на хапки. Загрейте олиото в голям, дълбок тиган на средна температура и леко запържете лука, докато омекне и стане светло златисто кафяв. Добавете месото и запържете леко, до златисто, като внимавате лукът да не загори.

Добавете 200 мл гореща вода в тигана заедно с морковите и сока на лимона. За по-силен аромат можете да добавите и настъргана лимонова кора.

Когато месото и морковите са почти крехки, подправете на вкус със сол и черен пипер, и варете още 10 минути. Извадете месото и морковите с решетъчна лъжица и ги поставете в чиния.

Добавете зелето в тигана и варете, като разбърквате от време на време, докато омекне.

Подправете с червен пипер и люти чушки, разбъркайте добре и след това върнете месото и морковите в тигана.

Оставете да ври, докато месото и морковите са напълно готови и сосът се сгъсти.

Kali Orexi! Да ви е сладко!

Категории: КоледасвинскозелеКефалонияСредиземноморски рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus