Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Янис Стурнарас е личността на годината на GRReporter

22 Декември 2015 / 14:12:59  Иван Петков
602 прочитания

Годината беше тежка и трудна, с много предизвикателства пред Гърция, които предоставиха поле за изява както на политици, финансисти и управници, така и на хора на изкуството, общественици, спортисти и на обикновените хора. Затова ви попитахме кой избирате  за личност на годината в Гърция. Предпочитанията на нашите читатели бяха разнородни, като сред силната конкуренция  се отличи Янис Стурнарас, който събра най-голяма част от читателския вот. На българската и на англоезичната ни страници, той зае първо място, а на гръкоезичната заслужи третата позиция. Нека проследим класираното в детайли.

На българската езикова версия Янис Стурнарас събра 33% от читателския вот. През годината в България фалира КТБ и читателите на тази езикова страница са наясно с последствията от фалита на една банкова институция. За разлика от България, управителят на Банката на Гърция явно си е свършил професионално работата в тежката и сложна банкова криза, повлияна от цялостната икономическа криза, за да спечели симпатиите на хората. Несъмнено е, че евентуален крах на банковата система на Гърция щеше да е с много по-тежки последици за държавата и обикновените гърци. На второ място, с 21%, се нареждат бабите от Лесбос и всички, които спасяват и помагат на бежанците по островите. Тези хуманни актове от страна на обикновени хора, показват, че емпатията и способността да помогнеш на хора в беда е нещото, върху което се градят устоите на обществото. Нашите читатели присъждат третото място на Алексис Ципрас,  , с 18% от гласовете, затова че спечели два пъти парламентарните избори и референдума през юли.  Плътно зад него, с 16% от читателския вот,  се нарежда бившият финансов министър Янис Варуфакис, който показа какво значи твърда линия в преговорите с кредиторите. 6% се падат на организаторите на протестите „Оставаме в Европа”. 4% отиват за Сакис Рувас и неговата благотворителна дейност в полза на децата в неравностойно положение. Последните 2% от гласовете на читателите на българската страница на GRReporter отиват за Ник Киргиос и успешния му старт  в професионалния тенис.

Читателите на англоезичната страница на сайта ни са оценили дейността на Янис Стурнарас дори по-високо и 37% от тях са го предпочели за личност на годината в Гърция. Второто място отново е присъдено на бабите от Лесбос и на всички, които спасяват и помагат на бежанците по гръцките острови. Отново 21% от читателите на тази езикова страница са дали своя вот за тези обикновени хора, които проявяват своята състрадателност.  Класацията продължава по сходен на българската анкета ред: 17% от читателите са предпочели Алексис Ципрас и 11% са отишли при Янис Варуфакис. По този начин те отново заемат трето и четвърто място в избора за личност на годината в Гърция. Организаторите на протестите „Оставаме в Европа” са били оценени по-високо и печелят 9% от вота. 2% от гласовете отиват за Сакис Рувас и неговата благотворителна помощ към децата в неравностойно положение.

На гръкоезичната ни страница вотът има друг облик. Състрадателните баби от Лесбос и всички хора от гръцките острови, които спасяват и помагат на бежанците, са предпочетени за личност на годината в Гърция с 32%. Второто място отива за Янис Варуфакис, който печели 26% читателските гласове, заради твърдата му позиция в преговорите с кредиторите. На трето място остава  управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас, затова че не позволи гръцката икономика да се срине напълно. 23% от гръцките ни читатели са дали своя вот за него. 10% са за Алексис Ципрас, за неговите две изборни победи и проведеният през юли референдум. 6% от читателите смятат, че организаторите на протестите „Оставаме в Европа” заслужават призът за личност на годината.

Във финалната за годината анкета хвърляме мост към настъпващата нова година и ви питаме: Какво очаквате от 2016?. Можете да обосновете вашия вот в коментарите под анкетата.

 

 

Категории: Анкета Личност на годината в Гърция Янис Стурнарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus