Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въпреки кризата атиняните не се отказват от автомобилите си

17 Декември 2014 / 17:12:37  GRReporter
1080 прочитания

Лекият автомобил продължава да води класацията като предпочитано средство за придвижване в Атина въпреки усилията, които се полагат за насочване на жителите към средствата за масов транспорт. В допълнение едно от всеки пет домакинства разполага с два автомобила.

Това са част от изследването на агенция Public Issue, проведено за сметка на организацията за защита на околната среда WWF Hellas за градската мобилност в Атина. Със сътрудничеството на компанията за управление на средствата за градски транспорт, организацията инициира кампания със заглавие „Винаги с градски транспорт за по-добър живот в града” с цел да бъде редуцирано използването на автомобили.

Според данните за 2013 в Гърция се движат 5,2 милиона автомобила. В същото време жителите на центъра на Атина използват много повече тролейбусния транспорт и надземния влак в сравнение с жителите на останалите квартали. Жителите на северните предградия се придвижват предимно с колите си и много по-рядко ползват автобус или отиват пеш от едно място до друго.

Най-интересните резултати от изследването са:

-Автобусите се съревновават с автомобилите за първото място в класацията за най-популярно средство за транспорт в Атина. 33 на сто от жителите ползват автобус, докато 34 на сто предпочитат автомобилите си.

-Второто най-масово използвано средство за градски транспорт е метрото, което предпочитат 31 на сто от жителите на гръцката столица.

-Надземният електрически влак, тролеите и трамваите се ползват от 21 на сто от жителите, като процентите за всеки вид транспорт респективно са 10, 9 и 2 на сто.

-Жителите на Атина твърдят, че не ползват градския транспорт, понеже:

Не им се налага, тъй като мястото, до което отиват е близо – 38 на сто

Маршрутите не са удобни – 34 на сто.

-56 на сто от домакинствата в Атина разполагат с един автомобил, а 22 на сто – с два.

Интерес будят и различията в предпочитанията на жителите на различни квартали. Например 56 на сто от жителите на северните предградия  използват най-често автомобилите си, докато те се предпочитат едва от 21 на сто от жителите на община Атина. Най-големите почитатели на автобусния транспорт са жителите на западните предградия и Пирея.

Според директора на „Пътнически превоз” в Атина Янис Иконому, всекидневният брой на пътниците, които се придвижват с 280 автобусни и тролейбусни линии е 1,4 милиона души, а годишният – 94 милиона.

Според изследването 8 на сто от гражданите ползват мотоциклети, а 27 на сто предпочитат да ходят пеш.

Категории: Общество градски транспорт автомобили Атина предградия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus