Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трите фази на пенсионната реформа в Гърция

01 Октомври 2015 / 17:10:03  GRReporter
999 прочитания

Вторият пакет с разпоредби на меморандума, който преобръща с главата надолу пенсионните права и променя коренно начина за изчисляване на пенсиите за хиляди осигурени, бе „отключен” с подписването на съответните указания от министерството на труда. Документът вече е изпратен на съответните служби в осигурителните фондове, които трябва да хвърлят светлина върху неясните моменти в указанията и да приложат на практика разпоредбите, гласувани в средата на август с третия меморандум. Тези разпоредби променят начина за изчисляване на пенсиите, увеличават пенсионната възраст, като премахват постепенно ранното пенсиониране, носят промени в минималните пенсии като ги замразяват до 1 декември 2021.

Първата фаза от промените включваше въвеждането на вноска в полза на Националната организация за предоставяне на здравни услуги при допълнителните пенсии и увеличаването на тази вноска при основните пенсии. През последните дни пенсионерите установиха, че пенсиите им за октомври са още по-орязани в сравнение с тези за септември, преведени в края на миналия месец, тъй като им се удържа и първата от трите равни вноски за периода юли-август съгласно мярката, приложена със задна дата.

Третата, довършителна, фаза предстои да бъде осъществена през октомври с реформата в осигурителната система, предприета от правителството, което търси равностойни мерки, за да не се наложи да прилага договореното през юли. Сред договореностите са прилагането на условието за нулев дефицит или други равностойни мерки, т.е. ново орязване на допълнителните пенсии и еднократните обезщетения при пенсиониране през 2015, постепенно намаляване до 2019 на песионерите, имащи право на добавка „социална солидарност”, мярка която ще засегне 300 000 души, получаващи ниски пенсии, постепенно увеличаване на вноските в Осигурителния институт за земеделците (ОГА), Пенсионния фонд на моряците (НАТ) и този на упражняващите свободни професии (ОАЕЕ), премахване на данъците в полза на трети лица и по-тясна връзка между вноските и отпусканите пенсии. Вместо това министерството на труда извършва осигурителната реформа чрез структурни промени и откъслечни мерки, които според специалисти ще доведат до по-ниски проценти на актуализиране при основните и допълнителните пенсии за бъдещите пенсионери, както и до намаляване на съществуващите пенсии. Времето притиска управляващите, тъй като меморандумът предвижда до края на октомври да бъде гласуван нов осигурителен законопроект.

Междувременно министерството на труда трябва да издаде необходимите указания за прилагането на ангажиментите по меморандума, идващи като продължение на закон 3863/2010 (известен вече като Закон на „Ловердос-Кутруманис”), за който има намерение да бъде премахнат през 2016.

В тази посока бяха и първите указания, включващи мерки, които водят до орязването на минималната пенсия, независеща от вноските, и вероятно на добавка „социална солидарност” за всички нови пенсионери под 67-годишна възраст, до замразяване на намалената минимална пенсия до 2021 (засяга над 500 000 пенсионери), до прилагането със задна дата от 1 януари 2015 на закони 3863/2010 и 3865/2010, променящи начина за изчисляване на основните пенсии «наказвайки» дори осигурените, които от години имаха право да се пенсионират, но бяха избрали да останат на пазара на труда, както и до увеличаването на пенсионната възраст, така че от 2022 нататък необходимата възраст за получаване на пълна пенсия да достигне 67 години, или 62 години с 40 години осигурителен стаж, и 62 години за намалената пенсия. Въпросните указания обаче не хвърлят достатъчно светлина върху изключенията и главно върху съответните наредби, гласувани за държавния сектор. Освен това не се споменава и предвиждането за увеличаване на наказателните проценти при предсрочно пенсиониране до 10% от сегашните 6%.

 

 

Категории: пенсионна система реформи меморандум осигурителни фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus