Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Три начина за получаване на гръцко гражданство

10 Април 2015 / 13:04:59  GRReporter
2594 прочитания

За обществено обсъждане е внесен законопроект за имиграционната политика. Според вестник Етнос, законопроектът съдържа разпоредби, които засягат децата на имигрантите, които са родени в Гърция, ходят на училище в страната или са завършили образованието си тук.  

Право на придобиване на гръцко гражданство получават деца, които имат диплома от гръцки гимназии, професионално училище или университет, както и онези, които са  учили 9 години в гръцко училище или са завършили шестгодишната втора образователна степен (средно образование).

Припомня се, че предишната разпоредба предвиждаше само 6 години обучение в гръцко училище, без да се определя степента.

Тази разпоредба засяга главно децата, които не са родени в Гърция, а са дошли отдругаде, и е свързана със законен престой в страната.

Третият начин за придобиване на гръцко гражданство засяга децата на чужденци, които са родени в страната. Първият параграф на законопроекта предвижда дете на чужди граждани, което е родено в Гърция, да има право да получи гръцко гражданство при следните условия:  

  • записване в първи клас на началното училище и продължаващо обучение в годината на подаване на заявлението за гражданство;
  • минал законен престой на един от родителите за поне 5 години преди раждането на детето. Ако детето е родено преди изтичането на петте години, има право на гръцко гражданство след изтичане на десетгодишно непрекъснато законно пребиваване на родителя в страната;
  • законен престой на родителите, като поне един от тях е придобил разрешение за пребиваване (с неопределен или с дълъг срок) в момента на подаване на заявлението.

Предишният закон предвиждаше петгодишен законен престой на двамата родители и придобиване на гражданство при раждането – нещо, което беше сметнато за недостатъчно от Държавния съвет.

Пояснява се също така, че родителят не може да узакони престоя си заради това, че детето ще ходи на училище и ще получи гражданство, тъй като в момента на внасяне на заявлението (тоест, когато детето тръгне на училище) и двамата родители трябва да са законно пребиваващи, като поне единият има окончателно разрешение за пребиваване (с неопределен или дълъг срок), което съответства на 10-годишен престой в страната.

Законопроектът предвижда и разпоредби за подобряване на имигрантския кодекс. Променят се предпоставките за пребиваване към по-благоприятни, уреждат се случаите на имигранти, които са изгубили право на престой заради кризата, но са от години в Гърция. Въвеждат се и две разпоредби по указание на ЕС за сезонните работници и стажантите.

Междувременно, с наближаването на туристическия сезон, заетите в туризма изразяват безпокойството си заради непрекъснатия поток от бежанци в източно Егейско море, и главно на остров Кос.  „Обществото и бизнесът сме много разтревожени заради образа на острова в очите на посетителите”, казва председателката на Съюза на хотелиерите Константина  Свину. Местни фактори говорят за бедствено положение. Вчера на острова са пристигнали поредните 38 души, въпреки лошото време.

Семейства с малки деца се принуждават да живеят или в импровизирания палатков лагер, разположен на пристанището, или прекарват нощта в двора на полицейското управление, по площадите и на други места. Повечето са сирийци, между тях и бременни жени, възрастни хора, малки деца. „Виждаме хора с рани от войната, които са ходили пеша километри и се хвърлят в ледените води, за да се спасят. В резултат получават хипотермия”, казва лекарят Димитрис Янусис, част от „Лекари без граници” на острова.

Пристанищните власти изразиха несъгласието си с настаняването на бежанците на пристанището, тъй като се очаква през следващите дни пристигането на първия круизен кораб за сезона.

Полицаите и пристанищните власти описват положението с мрачни краски: „Бежанците идват сами в полицейското управление и дори не успяваме да ги арестуваме, за да продължат процедурите”, казва Андонис Кидонакис, синдикален лидер на полицейските служители от Северните Додеканези.

От своя страна, кметът на Кос Георгиос Кирицис вчера изпрати протестно писмо до премиера. Той пояснява, че не иска да има постоянен център за настаняване на бежанци на Кос. „Нуждаем се от нещо временно докато приключат процедурите, за да си заминат”, казва кметът.  Работна група от компетентните министерства според информациите се опитва да намери решение не само за Кос, но и за всеки остров, на който има проблем.

 

Категории: гръцко гражданство имигранти бежанци условия туристически сезон Кос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus