Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Средиземноморската буря взе жертви в Гърция

22 Октомври 2015 / 16:10:15  GRReporter
2290 прочитания

Силната буря, която се разрази в региона на Атина отне един човешки живот и причини множество материални щети.

40-годишен мъж почина в колата си в атинското предградие Мениди. Според лекарите в болницата в Неа Йония, където бил откаран, причината за смъртта е удавяне. 70-годишната му майка, която се намирала с него в колата е транспортирана в болница в Атина с травма на шията.

Втората жертва е 70-годишна жена, която била повлечена от огромното количество вода на улицата пред училище в предградието Петруполи. В същия момент преминаваща от там кола ударила жената и ѝ нанесла сериозни травми. Тя била транспортирана в болница Евангелизмос, където починала няколко часа по-късно.

Силният дъжд и тежките гръмотевици, които надвиснаха над Атина от рано сутринта бяха придружени от торнадо. То се вижда ясно на видеоматериал, заснето от жители на квартал Психико с камерата на смартфон. 

В Противопожарната служба са постъпили над 200 сигнали за наводнения и паднали на улиците и тротоарите дървета. Според метеоролозите падналият дъжд е 90 литра на квадратен метър.

В ранните сутрешни часове над остров Самос се е разразила силна гръмотевична буря, която успял да заснеме любителят фотограф Манолис Травалос.

Той разказва, че бурята е била локална и изключително силна. „Образува се над острова около 02,00 часа през нощта и се разрази с много силен дъжд и градушка, които продължиха за дълго най-вече в източната част на Самос и със силни гръмотевици”.  

В квартал Каматеро край Атина силният дъжд и вятърът събориха необитаема триетажна жилищна сграда. Живеещите в нея граждани я напуснали още миналата година по настояване на областната управа в Атика именно поради опасенията, че при подобни тежки метеорологични условия тя може да се срине. След падането на сградата в региона са били изпратени екипи на областната управа, за да отстранят строителните материали, за да се избегне опасността от запушване на канавки и наводнения, тъй като през следващите часове се очаква ново влошаване на времето.

Внезапният дъжд, който се изсипа над Атина причини проблеми в движението по много основни пътни артерии. Автомобили бяха блокирани от огромните количества вода по улиците и се наложи намеса от страна на Противопожарната служба, за да бъде възстановен трафикът.

Служба „Гражданска защита” към областната управа издаде съобщение, в което посочва, че се намира в пълна готовност да се заеме с възникналите от лошото време проблеми.

В северните атински предградия не са възникнали сериозни проблеми с изключение на наводнението в едно от училищата в квартал Ликовриси. Натрупване на големи количества вода е имало на околовръстния път в Егалео и на пътния възел на булевард Кавалас.

Според гръцки медии в квартал Петруполи ученик от основното училище бил завлечен от дъждовната вода под паркиран автомобил. Учители и намиращи се наоколо граждани веднага се притекли на помощ. Според източници детето не е ранено сериозно и е в добро състояние.

Метеоролозите предупреждават, че през следващите часове на цялата територия на Гърция се очакват силни валежи и ветрове.

Категории: Общество средизменоморска буря торнадо жертва на лошото време гръмотевична буря Атина остров Самос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus