Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сладкиш със шоколадов и ванилов крем от Серифос

25 Септември 2015 / 10:09:28  GRReporter
1728 прочитания

Даниел Лахана

Този цветен и традиционен десерт от гръцкия Цикладски остров Серифос*, „Пистаки Серифу”, комбинира ванилов и шоколадов крем с бисквитени слоеве. Използвайте останалите белтъци за целувки или замразете за по-нататъшна употреба.

Моята версия е преработена, тъй като сладкишът става по-пухкав и не толкова стегнат като оригинала! Харесва ми да го оставя във фризера, докато започне да се стяга или малко по-дълго, за да се получи сладоледен десерт тип семифредо, който е много освежаващ през лятото!

Приготвянето на десерта не отнема много време, но внимавайте  сместа от млякото и яйцата да не се свари, тъй като яйцата ще станат като бъркани. Ако кремът става на бучки и енергичното бъркане не решава проблема, можете да го прокарате през сито или да го поставите в блендер.

* * *

РЕЦЕПТА

(за около 12 парчета)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбийте жълтъците, за предпочитане с миксер, в голяма купа заедно със захарта, докато увеличат обема си и изсветлеят. Добавете двата типа брашно малко по малко, като продължавате да разбърквате, и след това прибавете солта. Оставете сместа настрани. Разрежете шушулката ванилия по дължина и я сложете в тенджера заедно с млякото. (Ако използвате ванилова есенция, също можете да я добавите сега). Оставете млякото да заври на средна температура и след това го махнете от котлона. Извадете шушулката ванилия и постепенно добавете млякото към яйчената смес, при непрекъснато бъркане. Прехвърлете сместа в тенджера с незалепващо покритие или дебело дъно и я загрейте на средна температура като непрекъснато бъркате. Внимавайте сместа да не започне да се втвърдява по дъното на тенджерата и да не заври. Загрейте я докато се сгъсти, като може леко да къкри без да завира. Прехвърлете половината от сместа в тиган или купа и добавете настъргания шоколад, като разбърквате енергично, докато се разтопи. Оставете настрана кремовете, ваниловия и шоколадовия, за да се охладят, като периодично ги разбърквате, за да не се образува „коричка” отгоре. Можете също така да ги покриете с фолио.

Когато кремовете вече са хладки, леко поръсете бисквитите с 2 супени лъжици мляко или ром. Подредете ги в правоъгълен съд или чиния (приблизително 25/20 см) и ги залейте с ваниловия крем. Добавете още един слой бисквити и ги покрийте със шоколадов крем.

Оставете в хладилника за няколко часа или за една нощ, докато се стегне и поръсете със шоколадови пръчици. Нарежете на квадратни парчета и сервирайте.

* Повече информация за остров Серифос можете да откриете тук.

Категории: пистаки серифушоколад и ванилиядесертисладкишитрадиционни гръцки рецептиостров СерифосСредиземноморие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus