Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скок на расовата омраза в Гърция

24 Февруари 2015 / 14:02:46  GRReporter
1055 прочитания

В свой доклад, който трябва да бъде публикуван днес, Комисията срещу расизма и нетърпимостта към Съвета на Европа (ECRΙ) признава, че в Гърция е постигнат определен напредък, главно по отношение на неонацистката партия Златна зора. Изразява се обаче и безпокойство, че въпреки факта, че гръцките власти признават необходимостта от борба с расизма, няма цялостна стратегия да преодоляване на дълбоките причини за това явление.

В доклада специално се подчертава, че Гърция все още не е ратифицирала Протокол № 12 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

«Наблюдава се сериозно засилване на подбуждането към расова омраза, особено в публичното слово, дори от представители на политическите партии», отбелязва се в доклада.

Констатирано е също така, че «тази омраза се обръща срещу имигрантите, но и срещу ромите, евреите и мюсюлманите», и се подчертава, че «срещу това положение няма достатъчна реакция, а съществува широко разпространена безнаказаност спрямо актове, използващи езика на омразата».

В доклада на Комисията се отбелязва също така, че:

* През последните години в Гърция се наблюдава увеличаване на насилието на расова основа, и въпреки че са взети някои мерки, те до голяма степен остават недостатъчни. Страхът от арест и есктрадиране отказва незаконно пребиваващите в страната имигранти, станали жертва на насилие на расова основа, да съобщават за инцидентите в полицията. Отрицателното отношение на полицаите към имигрантите и нежеланието им да разследват случаи на насилие на расова основа допринасят за общия климат на безнаказаност на извършителите на такива престъпни актове.

* Подкрепата за жертвите на такова насилие е недостатъчна, а положението на ромите в Гърция продължава да се характеризира със социална изолация и лишения. Сегрегацията в областта на образованието все още не е приключила, въпреки решенията на Европейския съд по правата на човека по този въпрос, а жилищните условия в много ромски селища продължават да са мизерни.

* Нелегалните имигранти обикновено биват задържани в Гърция, без предварителна оценка. Когато бъдат освободени от центровете за задържане, имигрантите биват оставяни на съдбата им без достъп до социални услуги.

В своя доклад Комисията срещу расизма и нетърпимостта към Съвета на Европа иска от гръцките власти да предприемат действия в различни области, давайки редица препоръки, като например:

1. Гърция трябва да ратифицира Протокол № 12 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

2. Гръцките власти трябва да създадат работна група за разработването на цялостна национална стратегия за борба с расизма и нетърпимостта. Работната група трябва да се състои от компетентни държавни органи, две независими институции (посредник и Националната комисия по правата на човека) и неправителствени организации, така че да се засили сътрудничеството между властите и гражданското общество по този въпрос.

3. Трябва да се осъществи допълнителна подготовка на полицейските кадри въз основа на програмите, предложени от международни организации. Едновременно с това властите трябва да осигурят обучение на съдиите и прокурорите във връзка с приложението на чл. 81а от Наказателния кодекс за съдебно преследване на престъпления, извършени от омраза.

4. Гръцките власти трябва да разработят ефективна стратегия, за да бъде прекратена незабавно расовата дискриминация спрямо ромските деца в училище и да се предотврати евентуалното ѝ повторение в бъдеще.

 

 

Категории: расизъм дискриминация доклад Комисията срещу расизма и нетърпимостта към Съвета на Европа ECRΙ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus