Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скандал с увеличаване на синдикалните придобивки в енергетиката

03 Март 2015 / 14:03:24  GRReporter
978 прочитания

Война избухна между синдикалните организации на работещите в държавната електрическа компания ДЕИ заради „данъка” в размер на 1.3 милиона евро, който трябва да платят 18 000 работещи в полза на Главната федерация на служителите в ДЕИ. Въпросното плащане е задължително, в рамките на тригодишния колективен трудов договор.

11 от 24 първостепенни организации, членове на федерацията, са отказали да подпишат колективния трудов  договор, след като разбрали, че работниците трябва да плащат извънредна вноска от 2 евро месечно в период от 3 години. Вноската е наложена, за да се изплатят задълженията на синдикалистите от Федерацията за покриване на заем в размер на 500 000 евро. Заемът е даден от ръководството на ДЕИ. Трябва да се изплащат и глоби към данъчните власти и задължения към доставчици. Тоест, трябва да се платят „греховете” на една част от синдикалистите, известни и като „ГЕНОП Турс” (по името на федерацията).

Тези пари от вноските, които възлизат на 1 296 000 евро, електрическата компания ще удържа от заплатите на работещите и ще превежда в касата на синдикалната федерация. Ръководството на ДЕИ ще задържи, разбира се, онези 500 000 евро заем.

Тази точка от новия колективен договор, както и онази, предвиждаща възможност за изплащане на бонус за работна смяна и на онези работници, които не са били на поста си, предизвикаха силната реакция на синдикалните организации.  От тази добавка са засегнати около 10 синдикалисти.

Вчера 5 синдикални организации протестираха срещу задължителната вноска: „За нас възниква, освен всичко друго, морален проблем, защото се създава по този начин ново финансиране на синдикалната федерация със съгласието на работодателя”. Организациите задават въпроса защо не е било достатъчно неотдавнашното увеличение на членския внос от  0.53 на 1.65 евро, направено също по искане на федерацията.

Според тези организации, именно за да се „подслади хапчето” на този допълнителен данък, в колективния договор е включен въпросният бонус за всеки ден физическо присъствие на работа в размер на до 6 евро на човек.

Същите синдикални организации твърдят, че с новия договор управителният съвет на Държавната електрическа компания ДЕИ ще може да отреже всички извънредни разходи, даже и заплатите, в случай, че разходите надминават границата, заложена от закона за държавните компании.  Това се получава, защото спира да важи редът на приоритетните разходи (за извънреден труд, надбавки), при който те биха могли да бъдат орязани, без да бъде засегната основната заплата.

Отново се връща и добавката за риск за техниците от компанията – оператор на мрежата за електроразпределение, която е дъщерна на ДЕИ. Това твърдят информациите, според които техниците ще имат екстра бонус, макар че са включени в категорията работници, получаващи добавки за тежък и нездравословен труд. Поради тази причина се повдига въпросът за законността на гореспоменатия бонус. Именно  затова, според  договора  със синдикатите от 1995, преподписван и след това, техниците не можеха да получават и добавка за риск, и премия за тежък и нездравословен труд.

В същото време, някои от синдикалните организации, както и федерацията, изразиха задоволството от новия колективен трудов договор, тъй като се гарантират заплатите, работните места, запазват се щатните таблици на заплатите, въвежда се за първи път социална заплата и се предоставят на работниците ваучери за храна за всеки ден действителна работа.

Категории: синдикати Държавна електрическа компания ДЕИ добавки колективен трудов договор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus