Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА настани нелегалните имигранти по атински паркове и площади

22 Юли 2015 / 12:07:09  GRReporter
1010 прочитания

От няколко дни централният атински парк Педио ту Ареос (Марсово поле) се превърна в палатков лагер в резултат на пристигането на десетки нелегални имигранти от Лесбос. Потокът от имигранти към острова е всекидневен, а когато те получат документ от гръцките власти заминават веднага за гръцката столица.

Първите палатки в парка се появиха в края на миналата седмица, съобщи гръцкият всекидневник Катимерини. Техният брой расте с всеки изминал ден, а хората, които живеят в тях твърдят, че единственият съвет, който са получили е броят на опънатите палатки да изглежда колкото се може по-малък.

„Знаем каква е ситуацията в Гърция. Не искаме да останем тук, просто чакаме кога ще бъде възможно да заминем”, посочват те, без да разяснят нито как ще заминат, нито в коя посока. „Най-честият маршрут е с влак до Солун, след това Македония, Сърбия, Унгария и от там към Северна Европа. Запознати са с решението на Унгария да изгради ограда на границата си и бързат”, казва пред Катимерини доброволец от неправителствена организация. „Затова и не обръщат внимание какво ги съветваме ние. Имат доверие на сънародниците си, които са направили този преход успешно”.

Разказите между имигрантите са единственият източник на информация сред имигрантите. По този начин повечето от тях, които пристигат от Лесбос на пристанището в Пирея знаят, че могат да намерят временен „подслон” в парка Педио ту Ареос. Вчера „старите населници”, които се намират там от миналия петък приеха нова група имигранти от Афганистан. Най-малко 200 души, сред които и много деца живеят зад дърветата. Жители на околните квартали им носят сандвичи и дини. „По-добре е децата да не ядат от тях”’, казва някой от групата на развален английски.

„Имат проблеми с водата и транспортирахме много от децата в болницата”, обясни представителят на неправителствената организация.

„Установен е един баланс, но той е баланс на ужаса. Като община правим всичко възможно да помогнем, но броят на имигрантите е много голям. Атинската община и областната управа на Атика предприеха инициативи, защото в Атина се случват неща, пред които не е възможно да затворим очите си. Проблемът обаче надхвърля възможностите ни и нещата, които правим са само „обезболяващи”. Правителството носи отговорността за проблема и ако министерството не представи много скоро конкретен и цялостен план, за да определи основни насоки за решаването му, последствията ще са много сериозни”, казва пред Катимерини Левтерис Папаянакис, председател на съвета за интеграция на имигрантите в община Атина.

Местната администрация е внесла предложение за създаване на център за пръв прием, за да може новодошлите да получават конкретни насоки.

В същото време започнаха реакции от страна на жителите на околните квартали. Жителите на района около площад Виктория предявиха искане към общинския съвет да бъдат отстранени намиращите се на него имигранти. В открито писмо до заместник-министъра за миграционната политика Тасия Христодулопулу те ги описват като „имигранти, които влизат в страната по незаконен начин и окупират парковете и площадите, спомагани от „професионалистите” – активисти” и се обявяват срещу политиката на правителството и общината.

В същото време, в интервю за гръцкото издание Прото тема Тасия Христодулопулу увери, че правителството възнамерява да организира лагери за прием на имигрантите. По думите ѝ във всеки от тях ще бъдат настанявани по 2 000 души.

 

Тя отбелязва също, че средствата от Европейския съюз за тяхната прехрана се очакват през август, в резултата на което до тогава храната ще осигуряват гръцката армия. Колкото до факта, че гледката на изнемощелите и гладни имигранти вреди на туризма в страната Христодулопулу дава следния коментар:

„Туристът знае къде идва. Освен това туристите ходят в държави, където се случват необичайни неща. Посещават Индия, където умират деца по улиците и не съм видяла това да е прекъснало туристическия поток. Посещават Египет, където хората спят в гробищата. Какво толкова може да направи един сириец на някой, който иска да отиде на плажа?”. 

Категории: Общество нелегални имигранти палатков лагер парк Педио ту Ареос площад Виктория реакции от страна на жителите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus