Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шенген и бежанската вълна според читателите на GRReporter

10 Декември 2015 / 15:12:31  GRReporter
602 прочитания

Предложението на министъра на външните работи на Холандия Берт Кундерс за създаване на „мини Шенген” бързо разбуни духовете в чувствителната към подобни теми Европа. Идеята включва отделянето на Австрия, Германия, Белгия, Люксембург и Холандия от останалите държави на Европейския съюз и създаването на транзитни лагери за имигрантите извън тези граници. Този план дойде като отговор на атентатите в Париж и на огромния поток от имигранти и бежанци. За да разберем как това предложение се приема от читателите на GRReporter, ние ви попитахме: “Как се отнасяте към идеята за създаване на мини-Шенген?”

Читателите на българската страница на GRReporter изразяват ясно отличаваща се позиция. 46% от участниците в анкетата заявяват, че Германия сама е торпилирала Шенген с поканата си да приеме стотици хиляди бежанци. На второ място, с 22%, застава групата от читатели, които са на мнение, че Гърция напълно си заслужава да излезе от Шенген, тъй като едностранно го е нарушиша, като е отворила границите си за бежанци. 14% от далите своя вот в анкетата предричат началото на края на Европейския съюз, който би започнал, ако планът за мини Шенген бъде приведен в действие. 9% от читателите са на мнение, че границите са били прибързано премахнати и е логично, предвид последните събития, да се въведат ограничения. За 8% от читателите ни, подобен ход е напълно нормален, предвид мюсюлманското нашествие към Европа.

Доста по-разпилян е вотът на англоезичната страница на сайта ни. 30% от далите своя глас в анкетата предричат, че това е началото на края на Европейския съюз. 25% са на мнение, че Германия е персонално виновна за кризата с бежанците, като е поканила стотици хиляди бежанци на своята територия и с това е разрушила Шенген. 23% от читателите смятат, че Гърция е заслужила изключването от Шенгенското споразумение, заради едностранното отваряне на границите й за бежанци. Предпоследния по популярност отговор привлича 18% от читателския вот, според който, премахването на европейските граници е бил пребързан ход и създаването на мини Шенген е опит да се въведат някакви ограничения.  5% от читателите приемат подобен ход за абсолютно нормален, предвид мюсюлманската вълна, заляла Европа, която приемат за нашествие.

Най-популярни сред читателите на гръкоезичната ни страница са два отговора, които си поделят по 33%. Първият споделя тезата, че Германия сама е торпилирала Шенген, а вторият разпознава в предложението за мини Шенген началото на края на Евросъюза. 22% се падат на отговора, според който Гърция заслужа да бъде изключена от шенгенската зона, тъй като едностранно е отворила границите си за бежанците. 11% приемат отпадането на границите, в рамките Европейския съюз, като прибързано решение, затова е логично да се върнат някакви ограничения. Най-показателен е последният отговор, за който нито един от гръцките ни читатели не е гласувал, Това е твърдението, че подобни мерки са напълно нормални, предвид мюсюлманското нашествие в Европа. Няма как да не напомним, че Гърция е не само външна граница на Европейския съюз, а една от държавите, през която притокът от бежанци и имигранти е изключително силен. Наред с това, държавата е в изключително тежко финансово състояние. Подчертаваме тези факти, защото на техния фон гръцката брегова охрана всекидневно спасява давещи се край гръцките острови бежанци, а граждански  и неправителствени организации им помагат с дрехи и продукти от първа необходимост.

Хуманното отношение на гърците към бежанците е част от най-новата ни анкета, в която се допитваме до вашето мнение, в търсене на личност на годината в Гърция. Споделете с нас: кои са най-заслужили и с какво? Очакваме вашите отговори!

Категории: мини Шенген анкета имигранти граници Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus