Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сдържаност на медиите при отразяването на случая с убийството на Ани Борисова искат читателите

04 Юни 2015 / 15:06:35  GRReporter
707 прочитания

Случаят с 4-годишната Ани Борисова провокира много и най-различни реакции както в Гърция, така и в България. Медиите в двете съседни държави продължават да отразяват всяка една подробност от развоя на събитията. Потресаващото престъпление е във фокуса на общественото внимание в продължение на седмици. В тази връзка ви попитахме: Одобрявате ли начина, по който медиите отразяват случая с изчезването на 4-годишната Ани Борисова?

По традиция започваме с отговорите на анкетата на българската страница на сайта ни. Най-голям брой читатели застават на мнението, че водени от желание си за сензация, медиите са прекрачили всякакви граници. 45% от далите своя вот ясно изразяват своето виждане, според което медиите превръщат дори най-голямата трагедия в медийно събитие. За разлика от тях, 26% от читателите ни смятат, че престъплението е толкова потресаващо, че детайлите няма как да бъдат скрити от общественото внимание. 21% от далите своя вот имат доверие в медиите и на мение, че не всички медии са жълти и читателите могат да изберат откъде да се информират. 8% от читателите ни са загубили доверие в независимостта на медиите и смятат, че тяхното поведение е продиктувано от страна на властите.

Коренно различно е съотношението на читателския вот на английската страница на сайта ни. 46% имат доверие в сдържаност на медиите и в качеството на информацията, която те са отразили по случая. Втори по популярност са два отговора, всеки от които заема 21% от читателския вот. Първият отчита желанието на медиите за сензации. Вторият е за потресаващия характер на престъплението, който не би могъл да скрие детайлите от обществото. 13% остават за мнението, че медиите действат по поръчка на властите.

На гръцката страница на GRReporter отново имаме преразпределение на вота.  Най-популярен е отговорът, според който медиите са прекрачили всякакви граници в името на рейтинг и сензация. За него са гласували 36% от читателите. Много близо до него е противоположното твърдение, в което читателите ни защитават медиите и са на мение, че има сдържани медии, от които могат да се информират. На този отговор се падат 32%. Третото място, с 18%, остава за твърдението, че извършеното престъпление е от такъв потресаващ характер, че подробностите няма как да не достигнат до обществото. 14% остават за тази група от читатели, която вижда медиите като проводник на поръчкова журналистика, изпълнявана по волята на властимащите.

Потресаващият случай с изчезването на 4-годишната Ани не само разтърси общественото мнение в Гърция и в България, но виждаме, че и го разделя по отношение на медийното му отразяване. Най-чувствителни към зависимостта на медиите се оказват читателите ни от английската и гръцка страници. Българските ни читатели по традиция имат висок праг на търпимост в това отношение. И на трите езикови страници виждаме негативно отношение към стремежа на медиите да се възползват дори от най-тежките човешки трагедии. Английскоезичните ни читатели са по-малко склонни да виждат експлоатация на случая с цел сензация, но и те са по-дистанцирани от него. За сметка на това, българските ни и гръцки читатели определено виждат гонене на рейтинги, а не служба на обществения интерес и ролята на медиите като средство за осведомяване в отразяването на престъплението.

GRReporter ще продължи да следи случая и обективно и безпристрастно да поднася фактите.

Следващата ни анкета се връща към кризата в Гърция и по специално към настроенията към правителството на Ципрас и кредиторите. Питаме ви: На кого симпатизирате повече: на гръцкото правителство или на кредиторите? Не забравяйте да обосновете своето мнение в отговорите под анкетата.

 

Категории: Ани Борисова медии анкета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus