Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Сблъсъци, сълзотворен газ и побой над журналист разкъсаха грандиозно шествие срещу пенсионната реформа

04 Февруари 2016 / 15:02:34  GRReporter
1166 прочитания

Сериозни сблъсъци между анархисти и членове на полицейските отряди за борба с масовите безредици почти разтуриха грандиозното стачно шествие в Атина. Към момента на площад Синтагма пред гръцкия парламент има пламъци, сълзотворен газ и дим от петролни бомби „Молотов”.

снимка: EUROKINISSI/ Stelios Missinas, източник: iefimerida.gr

Сблъсъците продължават в централната част на Атина – между улиците „Стадиу” и „Песмадзоглу”, както и в квартал Ексархия.

снимка: EUROKINISSI/ Stelios Missinas, източник: iefimerida.gr

По-рано неизвестни нападатели нанесоха побой над журналист от общинското радио „Атина 984”, който отразяваше стачните протести за медията. Журналистът е откаран с линейка в болница със следи от удари по цялото тяло.

снимка: lifo.gr

Сблъсъци има и в Солун, където бяха ранени двама зъболекари – участници в стачното шествие. По-рано протестиращите фермери се опитаха да съборят с трактор желязната врата на министерството за Македония и Тракия. 

В стачката участват представители на всички професионални групи от държавния и частния сектор, работещите на свободна практика, фермери, таксиметрови шофьори, безработни и пенсионери. Показателно е, че в редица големи градове като Солун, Лариса и други са затворени всички търговски обекти и заведения.

Централният покрит пазар в Солун, източник: huffingtonpost.gr

Централният митинг на гръцките синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ започна в 11:00 на площад Клавтмонос, а половин час по-рано на площад Омония се събраха привържениците на Комунистическата партия на Гърция.

Малко след 15:00 бе възстановено движението по улиците в центъра на Атина, които бяха затворени от сутринта за провеждането на шествието. Изключение прави само улица Патисион, която започва от площад Омония. Там се намират групите от анархисти, които по-рано предизвикаха мащабни щети и тежки сблъсъци на различни места от района на Археологическия музей до площад Синтагма. До момента полицията е заловила двама души за участие в размириците.

снимка: huffingtonpost.gr

В началото на следобеда повечето от анархистите се отцепиха в квартал Ексархия. Групи от младежи с покрити лица продължават да хвърлят парчета мрамор срещу полицейските сили около площада, който са обградили със запалени контейнери за отпадъци.

Според полицейски източници младежите са затворили улица „Стурнари” и засега изглежда, че не възнамеряват да се изтеглят към вътрешността на Ексархия. Над квартала кръжи полицейски хеликоптер, който предава картина на ситуацията към оперативния център в полицейското управление на област Атика. Същите източници посочват, че до момента ситуацията се намира под контрола на властите, които целят да изолират анархистите в Ексархия, за да предотвратят вероятността те да причинят масови щети в останалата част от центъра на Атина.

Малко по-рано група анархисти нападнаха с бомби „Молотов” централните офиси на ПАСОК на улица „Харилау Трикупи” в Ексархия. Те ги хвърлили срещу отряда за борба с масовите безредици, който охранява сградата. 

Очаквайте подробности.

Категории: Общество стачка протестно шествие пенсионна реформа анархисти сблъсъци с полицията побой над журналист
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus