Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сблъсъци между полицията и гръцките комунисти за пенсионната реформа

08 Януари 2016 / 14:01:47  GRReporter
647 прочитания

Сериозни сблъсъци между членове на отрядите за борба с масовите безредици на гръцката полиция и членове на синдиката на Гръцката комунистическа партия ПАМЕ разтърсиха центъра на гръцката столица. Силите на реда използваха сълзотворен газ и светлинни ракети, за да разпръснат протестиращите, които се опитаха да пробият блокирания от полицията булевард „Василисис Софиас” пред парламента.

Демонстрантите, чието шествие започна в 12:00 от министерството на заетостта и социалното осигуряване все пак успяха да преминат през полицейския кордон.

 

Последваха тежки сблъсъци, по време на които бяха ранени двама души. Единият от тях бе откаран с такси до болницата „Евангелизмос”, за да му бъде предоставена бърза медицинска помощ.

Гръцките медии публикуваха снимки, на които се вижда ясно как полицаи удрят протестиращи пенсионери.

снимки: iefimerida.gr

Целта на протестиращите привърженици на комунистическия синдикат бе да достигнат до правителствената резиденция Максиму, която от ранните часове бе „превзета” от техни сподвижници.

Те пристигнаха пред сградата в 07:45 тази сутрин с три туристически автобуса, чието преминаване по иначе строго охраняваната улица е разрешено. Съвсем изненадващо за намиращите се пред правителствената резиденция полицейски отряди автобусите спряха и протестиращите слязоха на тротоара пред сградата.

Веднага след това там пристигнаха и други полицейски отряди, които отцепиха района. Въпреки динамиката на протеста, той премина без напрежение. Протестиращите скандираха лозунги и държаха плакати с протестни послания като: „Да бъде оттеглен чудовищният план за унищожаването на социалното осигуряване, изготвен от правителството, бизнес кръговете и Европейския съюз”.

Категории: Общество протест срещу пенсионната реформа синдикат ПАМЕ Гръцка комунистическа партия сблъсъци с полицията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus