Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Референдумът: бягство от отговорност

06 Юли 2015 / 11:07:29  Иван Петков
894 прочитания

Резултатите от референдума са вече факт и гръцкият народ изяви своята воля. Още със самото  представяне на идеята за референдум, ние потърсихме вашето мнение и ви попитахме: "Одобрявате ли решението на Ципрас да обяви референдум?". За разлика от резултатите  от последните ни анкети, мнението на читателите ни от трите ни езикови страници този път е сходно.

Когато става въпрос за съдбата на Гърция и гръцкия народ, редно е да започнем с обобщението на резултатите от анкетата на гръцката страница на GRReporter. 49% от читателите ни са на мнение, че референдумът не е нищо друго освен начин, чрез който гръцкото правителство бяга отговорност. 32% смятат, че щом се касае за бъдещето на нацията и народа, редно е суверенът да вземе решение. 14% одобряват референдума, защото виждат в него средство, чрез което Европа да се сбогува окончателно с комунизма. За 5% от читателите въпросът е зададен твърде неясно и поради това нямат мнение.

Повече от половината от читателите на българската страница на GRReporter споделят мнението, че референдумът е начин гръцкото правителство да избяга от отговорност. 56% от далите своя вот не одобряват идеята за допитване до народа. Своето одобрение изказват 35% от гласувалите в анкетата. Според тях референдумът е задължителен, тъй като въпросът, на който се отговаря, определя бъдещето на гръцкия народ. Само 7% са убедени, че по този начин Европа ще се сбогува с комунизма. Едва 2% нямат мнение, заради неясно зададен въпрос.

Неодобрението за референдума намалява с няколко процента на английската ни страница. 48% от читателите са на мнение, че това е умел политически ход, който цели прехвърлянето на отговорността върху народа. 36% смятат, че е редно да се потърси мнението на гръцкия народ, щом се касае до толкова важен въпрос. Цели 11%  виждат в референдума средството, чрез което Европа окончателно да се отърве от комунизма. За 5% формулировката на поставения за гласуване въпрос е твърде неясна, поради което нямат мнение.

За по-малко от 12 часа бяха хвърлени 2 оставки, една от които на министъра на финансите Янис Варуфакис, а другата – на лидерa на Нова демокрация Андонис Самарас. В следващата ни анкета ви питаме: "С какво ще запомните Янис Варуфакис?". Не забравяйте да обосновете своя отговор в коментарите под анкетата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus