Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътниците в кола с пил шофьор също носят вина

04 Февруари 2015 / 11:02:17  GRReporter
853 прочитания

В случай на пътна катастрофа спътникът на употребилия алкохол шофьор също носи вина в процент 30 на сто, постанови Гръцкият върховен съд.
Според местния правилник за движение по пътищата шофьорът е под влияние на алкохол, когато при метода на вземане на кръв концентрацията в неговия организъм е над 0,5 промила или над 0,25 промила в издишания въздух, когато проверката се провежда с техническо устройство.
Решението бе взето при разглеждането случай на катастрофа, при която употребил алкохол шофьор возел в колата си други трима души. При произшествието пътникът до него бил ранен в областта на гръдния кош и корема. Последвал вътрешен кръвоизлив, вледствие на който човекът починал.
Неговите близки завели иск за обезщетение за причинен психически тормоз и за възстановяване на разходите по погребението, но според съда техният размер трябвало да бъде намален с 30 на сто.
В аргументацията на решението на висшите магистрати се посочва, че “загиналият е знаел, че шофьорът е употребил алкохол и е бил в състояние да знае, че поради това способността му да управлява автомобила е била намалена. Фактът, че спътникът е приел да се качи в колата и да бъде транспортиран от шофьора го прави съучастник в нарушението”.

Категории: Общество Върховен съд решение шофьор алкохол спътници отговорност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus