Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първа стачка срещу СИРИЗА

29 Март 2015 / 16:03:45  GRReporter
982 прочитания

Следващата неделя правителството трябва да се справи с първата стачка. Федерацията на частните служители на Гърция с единодушно свое решение обяви 24-часова общогръцка стачка в сектора на търговията, насочена срещу работата на магазините в неделя на Цветница. 

Странното в случая е, че Федерацията едновременно подкрепя СИРИЗА и обвинява правителството, че не отменя закона, приет от миналото правителство.

Депутатът от СИРИЗА Димитрис Вицас заяви за телевизия Скай, че законът за работното време  на магазините е още в сила, но работещите имат право да протестират.

От своя страна, председателят на Федерацията на търговците от Атика-Пирея и островите Павлос Политакис отбеляза, че магазините в центъра на градовете ще бъдат отворени.

В свое изявление Федерацията на частните служители на Гърция обясни мотивите за стачката. Според  частните служители досегашният опит, както и проучванията по повод на неделното работно време на магазините са показали, че то е довело до катастрофални резултати за търговията и за стотиците работещи, които са принудени да работят още повече. Твърди се, че в резултат на това са затворени много магазини и много хора са останали без работа.

В изявлението се казва, че хиляди малки и средни фирми затварят в резултат на смъртоносното съчетаване на неделното работно време с рецесията по време на меморандума, с намаляването на приходите и съзнателното изместване на ограничения търговски оборот към големите мултинационални вериги, молове и аутлети, в полза на които е било въведено отварянето на магазините в неделя.

От Федерацията искат от Министерството на икономиката да бъде отменен законът за отварянето на магазините в неделя, неделният почивен ден да бъде защитен със закон и да се създаде специална ясна и ограничена рамка за туристическите райони със съгласието на синдикатите.

От федерацията са се срещнали с министъра на икономиката Георгиос Статакис и той е заявил, че всички приписвани му изявления относно работното време на магазините в неделя не съответстват на истината. Статакис е потвърдил, че правителството се е ангажирало с отмяната на този закон и връщането към предишния режим.

Категории: стачка магазини неделно работно време
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus