Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предсрочните избори поставят на изпитание оптимизма на гръцкия гласоподавател

31 Август 2015 / 12:08:13  GRReporter
786 прочитания

Наближаването на политическата есен в Гърция не вещае успокояване на страстите. Дори напротив. Затова потърсихме мнението на нашите читатели и ви попитахме: „Какво очаквате да се случи през септември в Гърция?” Резултатите навяват сериозна нота на песимизъм, който, уви, има своите основания. Предвид вече обявената дата за предсрочни избори, още един въпрос стои на дневен ред и той е: „Измориха ли се гърците от избори и напразни обещания?”

Анализа на анкетата ще започнем от българската страница на сайта ни, на която читателският вот отразява несигурността, която се усеща в Гърция и може би добавя зрънце плах оптимизъм. 33% от читателите споделят, че нищо не очакват и Гърция ще продължи да се влачи по дъното. Ако погледнем през погледа на българската общност в южната ни съседка, част от която са и читателите участвали в анкетата, то можем да си обясним този песимизъм. На второ място се нарежда отговорът, според който 31% от гласувалите в анкета са се оказали прави в предвиждането на предсрочни избори. Новите избори винаги носят нотка на оптимизъм. За 24% от нашите читатели есента ще донесе тихомълком приложени реформи и пристигането на нови траншове от милиарди евро. Тази прогноза не се оправда, но тук можем да добавим песимистичната нотка и да направим догадката, че тази група от читатели не очакват промяна, дори при евентуална смяна на управлението на страната. 12% очакват социални бунтове и вълнения срещу финансовите ограничения.

Песимистичният нюанс продължава и на английската страница на GRReporter. За 42% от гласувалите в анкетата читатели, затъването на Гърция е такова, че скоро страната няма изглед да се отлепи от дъното. Както и на българската страница, очакването на избори следва плътно и се нарежда на второ място с 37%. Разпадането на управляващата партия СИРИЗА е причината тази група от читатели правилно да предвидят предсрочни избори. На трето място, с 15% от вота, се нарежда отговорът, според който бившето правителство тихомълком ще продължи с поетите ангажименти и обещания за реформи, в замяна на пакетите с финансова помощ. Едва 7% очакват вълнения и размирици срещу финансовите ограничения.

Интересен е вотът на читателите на гръцката страница на сайта ни. 50% от тях предвиждат избори, като тук можем да добавим, че това е и признак за някаква надежда за промяна. За 30% от далите своя вот обаче, страната ще продължи да се влачи по дъното, без да има изглед за положителен развой на ситуацията в държавата в близко бъдеще. 15% от читателите са очаквали бившето правителство да продължи политиката на послушание и изпълнение на наложените реформи в замяна на финансова помощ в размер на милиарди евро. Нищо ново в статуквото, въпреки гръмките лозунги, които доведоха СИРИЗА на власт в началото на годината. Изненадващо, но отстояващите своите права гърци, често давани за пример в България, са най-кротки по отношение на прогнозите си за социални размирици и бунтове. Дали гърците не се умориха вече? Успяха ли неспирната финансова драма, последното и поредно политическо разочарование и осъзнаването, че предстоят поколения наред, които да изплащат дълговете, да пречупят гръцкия дух? Споделете в коментарите под статията.

Най-новата ни анкета е свързана със съдбата на СИРИЗА, чието разпадане ще окаже огромно влияние върху резултатите от предсрочните избори. Ние ви питаме:  Какви са последствията от разпада на СИРИЗА?.

Категории: Предсрочни избори СИРИЗА анкета оптимизъм песимизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus