Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството мести имигранти от площад Виктория, леви организации протестират

01 Октомври 2015 / 16:10:57  GRReporter
848 прочитания

Над 1300 имигранти бяха преместени от центъра на Атина в закритата олимпийска спортна база в квартал Галаци. В продължение на седмици те живееха на открито на площад Виктория, някои в палатки, други по пейките, без тоалетни и достъп до санитарни помещения. Престоят им там предизвика поредица от реакции от страна на жителите и собствениците на търговски обекти около площада.

Имигрантите бяха транспортирани с автобуси от градския транспорт под наблюдението на министъра за миграцията Янис Музалас. В изявления пред медиите той призна, че видът на площада е „окаян” и обеща на жителите, че ситуацията на него ще се нормализира.

Операцията по преместването на имигрантите продължи няколко часа главно поради протестите от страна на членове на Движението на обединените срещу расизма и фашистката заплаха (КЕЕРФА). В изявления пред Атинската информационна агенция техният водач Петрос Константину заяви, че членовете на движението „подкрепят преместването на бежанците в затворени помещения, но настояват кметът на Атина да предостави такива в центъра на града. Събрахме се тук, за да преустановим провокациите на Златна зора”, подчерта той.

В същото време, в другата част на площада течеше протест на жителите на квартала с искане имигрантите и бежанците да бъдат отстранени от него. Според собственик на кафетерия, която се намира на площад Виктория, „търговските обекти са напълно разорени. Оборотът ни спадна с 90 на сто, нямаме приходи, за да платим социалните осигуровки и заплатите на служителите си”.

С цел да се избегнат конфликти на площада са разположени полицейски отряди за борба с масовите безредици.

Екипи от служба „Чистота” на  общината в Атина почистиха площада, предаде Атинската информационна агенция. Според други гръцки медии движението по улица „3 септември” вече е възстановено, но както участниците в двата протеста, така и полицейските отряди продължават да се намират там.

Репортери на гръцки медии, които се намират в спортната база в Галаци съобщават, че тя все още не е отворена, тъй като не са приключили бюрократичните процедури за отдаването ѝ за тази цел от страна  на Фонда за приватизации. Част от имигрантите са разпънали палатките си в двора на базата, а местната община им е раздала суха храна и вода.

Тъй като до момента не е ясно кога точно властите ще отворят сградата, десетки други напускат региона и се насочват към горския парк в Галаци и центъра на Атина. 

Категории: Общество имигранти преместване от центъра на Атина олимпийска спортна база в Галаци протести на жители леви организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus