Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пенсиите ще бъдат орязани от октомври

15 Август 2015 / 14:08:26  GRReporter
1487 прочитания

„Сметките не излизат, ако не се вземат нови мерки”, признават правителствени източници. Те имат предвид дефицита в пенсионните каси (2,4 милиарда при основното осигуряване и 1,3 при  допълнителното до края на 2016), предвидената рецесия в икономиката, увеличаването на безработицата и несигурността що се отнася до събирането на пенсионните вноски, а също така и новата дупка, която ще се отвори вследствие отмяната на обществените фондове (минус 850 милиона) и прилагането на клаузата за нулев дефицит при допълнителните пенсии (350 милиона).

При това положение пенсиите трябва да бъдат орязани с поне 1,2 милиарда евро.

До момента са гласувани следните мерки, които променят пенсионната система:

Постепенно, до 2021, се налагат веднага след публикуването на закона от 5 до 17 години допълнителен трудов стаж на работещите на възраст 50 и повече години, докато пенсионната им възраст достигне 67 години. За онези, които са имали право на пенсиониране след 35 години стаж, независимо от възрастта, отсега нататък се определя минимална възраст за пенсиониране от 58 години, която постепенно ще се увеличава до 62 години.

Например, майка на непълнолетно дете, с 5500 осигурителни дни към 31 декември 2010, която би трябвало да се пенсионира на 50 години, а днес е на 47, при новия режим ще се пенсионира на възраст 60,1 години с намалена пенсия или на 67 с пълна пенсия.

По новите правила пълна пенсия ще се дава през 2022 или на 62-годишна възраст, при 40 години трудов стаж, или на 67 години, при минимален стаж 15 години. Изключени са само работещите тежък и нездравословен труд, както и родителите на деца с увреждания.

При предсрочно пенсиониране се увеличава допълнително с 10% наказателното намаляване на пенсията. Например, при пенсиониране със 7 години по-рано пенсията ще бъде намалена с 52% (7 години по 6% + 10%).

На пенсионираните по възраст след 30 юни 2015 ще се дава пенсия в зависимост от внесените осигуровки, а пълният размер на пенсията си ще получат след навършване на 67 години. Това ще доведе до намаляване на минималната пенсия. Например, Гръцкият осигурителен институт ИКА до момента даваше 486 евро минимална пенсия, а сега ще плаща 315 евро.

Пенсиите се замразяват  на нивото от 31 юли 2015 и няма да се увеличават до 2021.

 

Категории: орязване на пенсиите пенсионна възраст минимална пенсия трудов стаж
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus