Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отопление с дърва

28 Декември 2014 / 11:12:51  GRReporter
1851 прочитания

През последните години, след увеличаването на акцизите и на цените на горивата за отопление, много хора се върнаха към отоплението с дърва през зимата. Особено в Северна Гърция, където зимата е люта, а  дървата са в изобилие, подобно решение на проблема е много по-икономично. За да се осъществи икономията обаче, трябва да сте внимателни с качеството на дървата за горене.

Особеностите на горене на всеки вид дърво

Видът дърва, които ще използваме в камината, има голямо значение за силата и продължителността на огъня. Има дърва за горене от различни видове дървета-маслина, кестен, бук, дъб, бор... За да изберете правилния вид за камината, са необходими познания и главно опит. Трябва да знаем кой вид е подходящ за камината, дали пламъкът трае дълго, дали пуши.

Бор

Запалва се лесно и гори бързо

Борът се запалва лесно заради голямото съдържание на смола. Към отрицателните му качества се отнася това, че изгаря по-бързо от другите видове и затова използването му е икономически неизходно. Затова обикновено се използва във вид на подпалки.  Продава се на същата цена като маслината, бука и дъба.

Бук

Твърдо дърво с голяма продължителност на горене

Гори по-дълго от бора, защото е по-твърдо и по-тежко. Въпреки това не може да се сравнява с дъба или маслината по продължителност на горене. Пали се лесно и не се „пука”. Не се използва за подпалки.  Може да се нареже на малки парчета, които се използват в печките на дърва.

Дъб

Не пръска искри, произвежда спокоен огън

Това е дървото, което е предпочитано за камини. Гори по-бавно от всички останали видове. Важно негово предимство е, че не пръска искри. Произвежда бавен и спокоен огън, горящите цепеници дъб приличат на нажежено желязо. Дъбът се пали трудно и обикновено има нужда от подпалки.

Маслина

Най-доброто дърво за камината

Произвежда малки и спокойни пламъци и се пали относително лесно. Повечето производители на дърва за горене препоръчват на клиентите маслината като най-добрия вид за камината. Гори бавно и дълго, затова е икономично. Когато купувате- гледайте да няма корени, защото в тях обикновено има и почва.

Дъб-пърнар

С висока топлинна ефективност

Смята се за дърво с най-високо качество, но не се намира в големи количества. Принадлежи към категорията твърди дърва и има висока топлинна ефективност, особено в сравнение с останалите видове. Гори бавно- затова е идеално за камините.

 

Категории: дърва за отопление камини бор дъб маслина бук
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus