Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отлив от частните училища заради 23% ДДС

19 Август 2015 / 10:08:42  GRReporter
911 прочитания

Структурите на частното образование в цяла Гърция ще се свият след облагането с 23% ДДС на учебните такси в школите за чужди езици, учебните центрове, колежите и училищата.

В изявления за вестник „Етнос” представители на частното образование предвиждат, че някои дружества няма да издържат повишаването на ДДС на 23% и ще затворят, а доста родители ще бъдат принудени да отпишат децата си от частните училища и да ги запишат в държавни.

Подобна е картината и в школите за чужди езици и учебните центрове в цялата страна, тъй като – макар записванията за следващата учебна година да започват тези дни – общото чувство, което цари, е, че ще има сериозен отлив на ученици. Доста вероятно е мнозина се обърнат към частните уроци, където цените са паднали значително, тъй като почти никой не издава касови бележки.

Във всеки случай представителите на частното образование изразяват открито безпокойството си и от принудителното съкращаване на преподаватели, тъй като ако учениците намалеят или бъдат закрити училища, ще трябва да намалят персонала си.

Хараламбос Кираилидис, председател на Асоциацията на основателите и собствениците на частни училища посочва, че в събота ще заседава управителният съвет на Асоциацията, на което той самият ще предложи да се обърнат към гръцките и европейски съдилища по повод облагането с ДДС на учебните такси. Също така той ще призове родителите на децата, обучаващи се в частни училища, да подпишат протестно писмо, което ще бъде изпратено на премиера Алексис Ципрас.

Хараламбос Караилидис подчертава, че това, което става с ДДС е несправедливо, тъй като 90% от учениците в частните училища идвали от семейства от средната класа.

Той смята, че ако не се промени положението с ДДС може да бъдат затворени 30% от частните училища, да се преместят десетки хиляди деца в държавни училища, и да бъдат съкратени голям брой преподаватели.

Безпокойство цари и сред школите за чужди езици и учебните центрове, предлагащи уроци по различните училищни предмети, които общо в цялата страна са 9 000 (6 500 школи за чужди езици и 2 500 учебни центрове).

 

 

 

Категории: частни училища колежи ДДС облагане отлив съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus