Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От утре тракторите излизат по пътищата

14 Октомври 2015 / 15:10:20  GRReporter
737 прочитания

Земеделците от области Илия в западната част на Пелопонес поставят началото на протестите срещу промените в данъчното облагане на заетите в сектора. Утре те се очаква да се съберат с тракторите си на пътния възел до село Маратия по пътя Патра – Пиргос.

От сутринта фермерите ще се събират в селата от региона и всички заедно ще се отправят към определеното място. „По време на митинга ще дискутираме дали ще засилим протестите и по какъв начин ще ги проведем”, заяви председателят на координационната комисия и на фермерската организация в село Трагано Андреас Цукалас.

На въпрос дали той и колегите му възнамеряват да блокират движението по пътя Патра – Пиргос той отговори: „Не възнамеряваме да създадем проблеми на съгражданите си, които се борят всекидневно, за да подсигурят съществуването си”. По думите му по време на утрешния протест участниците ще бъдат особено внимателни, за да не създадат проблеми на преминаващите автомобили и с оглед на тяхната безопасност.

Цукалас подчерта, че основната цел на гръцките фермери е „всички заедно да отидем с автобуси в Атина и да протестираме там”.

Той обясни, че ако замислените данъчни промени бъдат гласувани в петък и приложени, фермерите ще бъдат унищожени. „Нужно е да обединим силите си и да се борим, за да могат фермерите да оцелеят в тежките условия, в които предстои да живеем и работим. Вярвам, че обединени ще успеем да постигнем целта си и фермерите ще продължат да се намират в своите ниви”.

В същото време срещата на представителите на фермерите от цяла Гърция с министъра на земеделието Евангелос Апостолу в Атина завърши неуспешно. Председателят на координационната комисия на фермерите посочи, че единственото решение за тях е да застанат твърдо зад исканията си и допълни многозначително, че сред начините са „и пристигането в Атина с тракторите, и създаването на пътни блокада”.

Той заяви, че по време на разговора с министъра представителите на фермерите не са получили конкретни отговори нито относно промените в данъчното облагане, нито относно социалното си осигуряване.

По думите му през следващите дни ще се проведат непрекъснати разговори между представителите на сектора в цялата страна за начина, по който ще се противопоставят на прилагането на новите мерки.

GRReporter припомня, че по силата на подписаното с кредиторите споразумение фермерите и получаващите доходи от земеделска дейност ще трябва да платят със задна дата увеличението на предварителния данък за приходите си през 2014 от 27,5 на 55 на сто.

Паралелно с това се предвижда увеличение на предварителния данък общ доход със 75 на сто за доходите през 2015 и 100 на сто за доходите от 2016 и следващите години.

Категории: Общество фермерски протести пътни блокади данъчно облагане министерство на земеделието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus