Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Официозът на СИРИЗА изпраща гръцките фермери в България

02 Февруари 2016 / 15:02:49  GRReporter
1589 прочитания

Два дни преди общогръцката стачка, която обявиха синдикатите на работещите в частния и държавния сектор срещу пенсионната реформа, гръцките фермери поставиха петдневен ултиматум на правителството. Те призоваха за сформирането на комисия с участието на представители от всички парламентарни сили, която да разгледа техните искания от нулева база.

В същото време фермерите засилват протестите си, като увеличават продължителността на пътните блокади в цяла Гърция и започват окупации в данъчни управления.  Те не изключват вероятността от тотално блокиране на движението по гръцките пътища от четвъртък нататък, ако от страна на правителството не възникне съществен интерес по отношение на техните предложения. Фермерите призовават за оттегляне на проектозакона за пенсионна реформа и провеждане на дискусия за данъчното им облагане и производствените им разходи.

Днес проходът Темби бе затворен в 10:00 и според представителите на участниците в блокадата тя ще продължи до 22:00. Магистралата Атина – Солун е блокирана на още няколко места, като движението се спира в различни времеви интервали. Минималната им продължителност е 2 часа.

Фермерите от региона на Серес блокираха граничния пункт Промахон – Кулата за неопределен период от време. Те позволяват на леките автомобили и автобусите да преминават свободно, но спират ТИР-овете. В резултат на това към момента опашките от тежкотоварни камиони и от двете страни на границата са с дължина от 20 километра.

Снощи в региона възникнаха разпри след решението на български шофьори и граждани да не позволят влизането на българска територия на пристигащи от страна на Гърция леки автомобили, автобуси и камиони след 20:00 часа. Намесата на намиращите се край блокадата полицейски сили предоврати допълнително покачване на напрежението.

Вчера през границата преминал автомобилът на българския министър на земеделието, на когото гръцките фермери изложили своите проблеми. В изявления пред сутрешния блок на телевизия Skai представител на координационната комисия на блокадата край Промахон заяви, че много от колегите му изразили спонтанно желанието да се преместят в България, където данъчните тежести и производствените разходи са ниски. Когато участващ в панела икономически репортер им посочи, че в България европейските дотации за земеделците са почти несъществуващи и във всички случаи много по-ниски от тези в Гърция те се разяриха, а неговият коментар бе: „Е, тогава отидете в България”.

Минути по-късно в профила в социалната мрежа Twitter на вестник „Авги” – официоз на управляващата партия СИРИЗА се появи публикация, която гласеше: „Искат ли фермерите да отидат в България…където няма дотации??”.

Заслужава да се отбележи, че фермерите от област Еврос, които са блокирали пункта Кипи при границата с Турция също не позволяват на тежкотоварни камиони да я преминават. Очаква се през следващите часове да бъдат затворени и граничните пунктове в Кастаниес на турската и Ексохи на българската  граница. 

Категории: Общество фермерски протести блокади на пътища и граници България гранични пунктове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus