Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма значение дали премиерът ще е Ципрас или Мицотакис, положението в Гърция няма да се промени

27 Януари 2016 / 14:01:04  Иван Петков
650 прочитания

Кириакос Мицотакис, първоначално смятан за аутсайдер в надпреварата за лидерския пост, беше избран за лидер на Нова демокрация. В тази връзка ви попитахме дали той ще успее да промени политическия пейзаж на Гърция. Анкетата приключи и по традиция резултатите от нея са много интересни.

Най-голямата група от читатели на българската страница на GRReporter са отговорили, че няма значение дали премиер ще е Ципрас или Мицотакис, положението в Гърция ще продължи да бъде както и досега. Политическата апатията сред нашите читатели е взела връх и те нямат надежда за промяна. Разбира се, не сме изненадани от тези настроения, те само потвърждават резултатите от анкетата за очакванията на читателите ни от 2016. Вторият по популярност отговор е този, свързан с мнението, че след година управление на радикалната левица гърците ще искат да сложат край на тази авантюра и ще подкрепят Мицотакис. На него се падат 29% от гласовете в анкетата. 18% от читателите на тази езикова страница са убедени, че новият лидер на Нова демокрация ще успее да промени политическото статукво. Като подкрепа на това твърдение се изтъкват социологическите проучвания, които дават преднина на дясноцентристката партия. Едва 8% са на мнение, че Мицотакис е част от старата политическа система и затова гърците отново ще подкрепят Ципрас.

На англоезичната ни страница, читателите отново са предпочели да отговорят, че няма значение дали премиер ще е Ципрас или Мицотакис ще управляват държавата, положението в Гърция няма да се промени. 41% от далите своя вот подкрепят тази теза. Оптимизмът сред читателите тук е малко по-голям: второто място вече се заема от отговора, според който промяната предстои, твърдение, което е подкрепено от социологическите проучвания. 19% от читателите са на мнение, че след една година на управление на радикалната левица, гърците ще предпочетат промяна и ще подкрепят Мицотакис. 17% са на противоположната позиция и виждат в лицето на лидера на Нова Демокрация лице от старата политическа система и са на мнение, че гърците отново ще подкрепят Ципрас.

Най-голяма е политическата апатия сред читателите на гръцката ни страница. 65% от тях не виждат политическа алтернатива, която да оправдае техните очаквания. За тях няма значение дали кормилото на страната ще е в ръцете на Ципрас или на Мицотакис, тъй като това няма да доведе до реална промяна на ситуацията. 24% са на противоположната позиция и имат очаквания за промяна на политическия пейзаж, подкрепени от данните на социологическите агенции.  12% са на мнение, че управлението на радикалната левица е достатъчна мотивация избирателите да искат промяна и гърците ще сложат край на тази авантюра, като подкрепят Мицотакис. Няма нито един нас читател, който да е дал своя глас за твърдението, че Мицотакис е част от старата политическа система и затова гърците отново ще подкрепят настоящият премиер в следващите избори.

Най-новата ни анкета е посветена на фермерските протести. В нея ви питаме: Имат ли право гръцките фермери да блокират магистрали и гранични пунктове?. Не забравяйте да аргументирате своя вот, в коментарите под анкетата.

Категории: анкета резултатиполитика Ципрас Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus