Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Технологиите на Света гора

20 Август 2008 / 15:08:40  GRReporter
877 прочитания

            Нека фактът, че едва тези дни Светогорските манастири си осигуриха достъпа до интернет не ви заблуждава. Науката и технологиите са ежедневие за монасите-отшелници и учените тепърва ще преоткриват и обясняват много тайни, с които светогорци с лекота си служат.


            Например виждали ли сте свещ, която гори, но не се топи? Отидете в манастира “Ксенофондос” и ги вижте. Те ухаят на пчелен мед и когато ги държите, не се страхувате, че разтопената смола ще падне върху дрехите ви. Каква е тайната? В много дебелия фитил, който отчетата сами плетат в часовете за уединение.


            Дали сте ходили в Атон или не няма значение, но със сигурност сте чували за невероятната акустика на атонските църкви. Архитектурата на православните храмове е много забравен и изостанал дял от изучаването на съвременната архитектура. Иначе всеки студент, който мечтае да проектира сгради още от студентската скамейка щеше да знае, че е достатъчно на определени места, най-вече в ъглите на конструкцията и по определен начин да вградите кани, най-обикновени кани за течности, за да осигурите великолепна акустика на залата.


            Климатиците не са били познати на монасите, но никъде в историята не е документирано, че някой от тях е умрял от измръзване или от прегряване. А имаме снование да знаем със сигурност, че климатът на полуострова не е бил щадящ. Отговорът на загадката можете да видите в руската болница в Кариес, столицата на Света гора, но технологията е известна като “румънската” – това е система от тръби и един вид термуси, които запазват вътрешната температура на сградата най-близо до физиологичната за човека, която е около 25 градуса по Целзий. 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus