Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Водите на Марица застрашително се повишават

13 Февруари 2010 / 21:02:10  GRReporter
2144 прочитания

 

            Водите на река Марица от българска към  гръцка страна се движат с 200 кубични метра на секунда и засега се смятат за контролируеми, съобщиха от областната управа в Еврос. Властите обаче не крият, че са в пълна готовност, следят внимателно състоянието на Марица и предприемат “изкуствени” наводнения, за да предотвратят по-голямо бедствие. Нивото на Марица. Както и на Арда е над алармената граница. Измервателните станции при пункта Питио са измерили ниво 5,85 метра, а при петало – 6,40 метра.

            Днес е петият пореден ден, когато нивото на водите по българо-гръцката граница е в тези стойности и местните власти съобщават, че се намират в пълна готовност. Поради скъсване на речните диги вече са се наводнили 66 хиляди декара селскостопанска площ, още 6 хиляди са били “изкуствено” наводнени, когато властите са освободили водите на Марица, за да не прелеят на други места. Още 17 хиляди декара ще бъдат наводнени “изкуствено” в близките часове при Лагина и Пепло, за да се предотвратят по-големи беди.

В операцията освен областната управа на Еврос участват и тези в източна Македония и Тракия. Според заместник-областния управител на Еврос Михалис Куюмдзис нивото на река Арда само днес се е увеличило с 1 метър и е достигнало 4 метра. Поради обилните снегове в Българя в последните десетина дни се очаква по-нататъшно увеличаване на водите както на Марица, така и на Арда.

 

Категории: Марица Арда повишено ниво на водата извънредно положение в ЕвросСеверна Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus