Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намаляват българските туристи в Северна Гърция

03 Юли 2010 / 08:07:55  GRReporter
3694 прочитания

Анастасия Балездрова

    Спад в посещенията на български туристи отчитат хотелиерите в северна Гърция, предпочитана дестинация на повечето посетители от България. Резултатите от двумесечието май-юни сочат, че в Кавала понижението е в порядъка на почти 40% в сравнение с 2009 година, а на Халкидическия полуостров – 10%. В опита си да привлекат посетители, хотелиерите от района на Катерини, в сътрудничество с Областната управа на областта Пиерия планират да поканят на посещение група български журналисти като се надяват по този начин да привлекат клиенти. В Кавала и на остров Тасос пък са предприети значителни отстъпки в цените на стаите. Според председателя на местния съюз на хотелиерите цените са с  от 5 до 30% по-ниски спрямо изминалите две години. На по-привлекателния Халкидически полуостров 40 хотели са създали фронт срещу кризата и са понижили цените на стаите с 20%.
    Според данни на Националния статистически институт в България, посещенията на българи в Гърция през месец май са отбелязали огромен спад, въпреки многото почивни дни. Осъществени са 73 хиляди пътувания, с 57,8% по-малко от същия период на изминалата година. Като основна причина се смятат стачките в страната.
    В същото време, министърът на културата и туризма на Гърция Павлос Геруланос обяви, че страната ще плаща разходите по престоя на туристите, които са блокирани от стачки в страната. Мярката се предприема в опита на страната да подобри имиджа си, който пострада сериозно от продължаващите национални стачки и протести срещу строгите икономически мерки на правителството.     Туризмът създава близо 20% от Брутния вътрешен продукт на Гърция, но резервациите за летния период са паднали с 10%. Според министъра има подобрение, но е много рано да се правят точни прогнози.

Категории: български туристиСеверна Гърция криза хотели цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus