Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Туризмът е необходимост за тялото и душата, а не лукс

15 Юли 2010 / 13:07:25  Виктория Миндова
3876 прочитания

Димитрис Меликокис е основател и президент на туристическата компания Meli Tours, базирана в Солун  с офиси в Атина, Халкидическия полуостров и София. Той разказва за предимствата на средиземноморския туризъм и за дейността на неговата компания като цяло. В криза или не, туризмът остава един от най-силните сектори в икономиката на Гърция, така че през очите на Димитрис Меликокис можем да надникнем в тайните на успешния бизнес. Неговата философия се върти около идеята, че за да сме продуктивни е нужно да си почиваме, както и да посещаваме колкото се може повече различни места по света. На това се гради и собственият му бизнес. Всичко започва от едно малко туристическо бюро в Солун, което днес е израснало в успешна компания с над 30 постоянни служители и между 40 и 50 сезонни, а годишният оборот достига 15 милиона евро.

Разкажете ни малко повече за вашия бизнес и как той се разви през годините? Какви са предимствата на услугите Business-To-Business в Гърция?

Meli Tours е на туристическия пазар на Европа и най-вече на Балканите от 25 години. Годините опит ни научиха да сме отворени към света и новите възможности. Нашата дейност е базирана на комбинацията от личния контакт с клиента и високите технологии. Комбинацията от двата подхода дава по-голям диапазон от възможности за развитие на дейността, обмяната на идеи и опит. Инвестирали сме много средства и време информационните технологии и интернет обслужването, така че всеки наш партньор да може да има незабавен достъп до изградената от нас база данни, която предоставя най-добрите цени в услугите business-to-business и интернет резервации. Всеки желаещ може да види и усети духат на предлаганите дестинации, като види онлайн в реално време отворените позиции в туристическите обекти, екскурзиите и да резервира най-добрата оферта с най-добрите цени.

Основното предимство на business-to-business за крайния клиенти всъщност е възможността да вземеш най-добрата цена за желания туристически продукт.

До колко Халкидическият полуостров се промени според вас от преди 20 години?

Както знаете всичко се променя, но по някакъв начин и всичко остава същото. До голяма степен историята се повтаря.Разбира се има повече туристически обекти, предлагат се повече услуги и на по-високо ниво, но иначе природата и красотата на района остават такива, каквито са били винаги – чистите води  на Егейско море, прекрасните плажни ивици, прохладата на край селищните паркове и лятното слънце са основното богатство, около което градим всичко останало. Инфраструктурата, новите технологии и комуникациите ги правят само по-достъпни.

Преди колко време стъпихте на българския туристически пазар и какви според вас са неговите предимства?

Meli Tours отвори българския си офис още преди 15 години. Интересът на българските туристи към северна Гърция е голям, така че това бе естественото продължение на нашата дейност.

Една от дейностите на Meli Tours е също така и търговията с недвижими имоти. Къде бихте посъветвали да инвестират днес вашите клиенти?

Сега е моментът да се инвестира в недвижимо имущество в Гърция. Обстоятелствата благоразполагат за добри инвестиции, които биха донесли по-висока възвращаемост в бъдеще.  В северна Гърция има много и различни възможности за подобни инвестиции, като Солун и Халкидическия полуостров са един добър избор за това.

Разкажете ни малко повече за северна Гърция като туристическа дестинация?

Тук можете да се намери всичко, което един турист или посетител може да пожелае да види. Солун и ръкавите на Халкидики предлагат от шума и забавлението на нощния живот до спокойствието и уединението за пълноценната почивка на тялото и ума. Северна Гърция предлага също така възможности да се запознаете с религиозния туризъм в Света гора, кулинарния туризъм и по специално рибните деликатеси на Халкидики или да видите от близо древните исторически богатства на тези земи. За всеки има по нещо.

Смятате ли, че има все още неоткрити девствени места в северна Гърция, които биха могли да привлекат туристи?

Халкидическият полуостров е все още един загадъчен рай. Има много непокътнати места, на които можем да се насладим и възхитим заради естествената им красота. Непрекъснато се раждат нови идеи и проекти, които обаче развиваме в съгласие с околната среда.

Смятате ли, че повишаващият се брой не туристите в областта може да има и отрицателен ефект?

Винаги можем да намерим положителни и отрицателни страни в подобни ситуации. Развитието на всяка област неизбежно предполага и промяна до голяма степен и на средата, развитие на дейностите и инфраструктурата като цяло. Развитието води със себе си и нови потоци от хора от различни националности и култури, което определено дава един нов тип разнообразие на областта. Истината е, че колкото по-висок е броя на посетителите, толкова по-конкурентни цени можем да предложим. Предимството на Халкидическия район в случая е, че тук можем да видим и двете – много добре развити туристически дестинации с високо ниво на структура и обслужване, както и девствени райони, които са останали непокътнати през годините и носят традициите на хилядолетна Гърция.

Кои са най-популярните услуги, които клиентите на Meli Group търсят?

Категории: КомпанииСеверна Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus