Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Нашествие от медузи в Северна Гърция

08 Август 2008 / 09:08:16  GRReporter
2037 прочитания

            Нашествие от медузи в последните няколко дни констатират туристите по бреговете на Северна Гърция. Явлението е много неприятно за къпещите се в морето, тъй като допирът с мекотелите причинява чувството на остро парене. Учените обаче говорят за нормален за август феномен.


            Медузите са завладели плажовете на Халкидики, Кавала и Пиерия, но също и на някои острови в Егейско море като Лимнос и Свети Евстратиос. Учени от института за изследване на морските дълбини в Митилини говорят за явление, което се наблюдава периодично в гръцките морета. Рязкото увеличаване на популацията на тези морски мекотели зависи от най-вече от температурата и количеството на планктона. Когато планктонът, който е основната им храна, се увеличи,  размножаването на медузите рязко нараства. По принцип те живеят навътре в моретата, но при големи течения могат да достигнат и бреговете.


            Организираните плажове в Северна Гърция са снабдени с мрежи, които държат медузите на разстояние от брега. На посетителите на свободните плажове лекарите препоръчват да плуват в морето с маски на лицата. Все пак те напомнят, че опарването от медузите е неприятно, но е безвредно за човека. Истинската опасност са морските таралежи.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus