Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Убежище за средиземноморския тюлен

07 Август 2008 / 08:08:05  GRReporter
3258 прочитания

            Средиземноморският тюлен, известен още с името „Monachus Monachus” е най-застрашеният от изчезване бозайник в Европа и шестият най-застрашен в световен мащаб. Гърция е отделила обширна площ за неговата защита, която на практика е най-големият морски резерват в Европа. Площта му е приблизително 2,260 квадратни километра и основно обхваща остров Алонисос, но също и по-малките острови в Северните Споради Перистера, Кира Панагия, Гюра, Псатура, Пипери и Скандзура и няколко необитавани скалисти островчета.


            Националният морски парк в Алонисос е първият гръцки резерват от този вид и на неговата територия действа Гръцкото дружество за защита и изучаване на средиземноморските тюлени „Monachus Monachus”. Дейността на организацията е изключително успешна, тъй като е успяла да осигури може би най-рестриктивното законодателство в света, което на практика забранява изцяло ловуването на застрашения морски бозайник. От друга страна организацията е успяла да си осигури и подкрепата на общественото мнение, което е запознато и подкрепя усилията за защитата на средиземноморския тюлен.


            В момента в света има само 600 животни от този вид. „Monachus Monachus” е познат по гръцките земи още от древността, когато е бил покровителстван от бога на морето Посейдон и на слънцето Аполон. Глава на средиземноморски тюлен е изобразена на една от най-старите гръцки монети от 500 години преди Новата ера, а животното е възпято в произведенията на Омир, Платон и Аристотел. Още от древността животното е било обект на преследване от страна на ловци и риболовци заради ценната си кожа, мазнина, месо и лечебни свойства. Едва през миналия век обаче ловът на тюлени става толкова масов и усъвършенстван технологично, че застрашава от изчезване редкия бозайник.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus