Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Графики на Пикасо до април в Солун

26 Януари 2008 / 15:01:52  GRReporter
1171 прочитания

            347 графики на Пабло Пикасо са изложени от петък до 16 април във Фондацията за изкуства Телоглио в Солун. Графиките се излагат за първи път в Гърция. Големият испански художник рисува тези произведения в ателието си в град Музен в южна Франция от 16 март до 5 октомври 1968 година и ги нарича „Серия 347”. Те са изцяло завършен цикъл творби с основна тема бурните събития във Франция през май 1968 година, но също и портрети на известни личности като Шарл Де Гол и Жорж Помпиду, и разбира се, голямата любов на Пикасо – жената и нейното тяло.


            Големият испански художник е на възраст 87 години, когато създава „Серия 347” и графиките изумяват не само с разнообразието на темите и изключителното майсторство на ръката, която държи молива, но и със самото си количество – 347 произведения в рамките на 200 дни. До смъртта си през април 1973 година на 92-годишна възраст Пабло Пикасо се радва на учудваща работоспособност. Освен графит творецът използва също пясък, гипс и захар, за да постигне удивителния ефект на рисунките си.


            „Серия 347” е една от трите колекции с графики на Пикасо и се съхранява в града, в който той живее до края на живота си – Музен. Другите две колекции от негови графики са „Серия Vollard”, която се състои от 100 рисунки, правени в периода 1930-1938 година и „Серия 156”, състояща се от 156 графики, рисувани през периода 1970-1972 година.


            Изложбата пристигна в Солун от испанския град Валенсия, а преди това е показвана в Ню Йорк, Париж и Хелзинки. След Гърция ще пътува до Австралия и Китай, където ще бъде изложена по време на Олимпийските игри през август.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus