Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Музей на виното отвори врати край Солун

30 Октомври 2008 / 12:10:07  GRReporter
2362 прочитания

Музеят на виното „Геровасилиу” отвори врати в Епаноми в близост до Солун. Той е открит от Евангелос Геровасилиу, който от 1976 г. колекционира различни предмети свързани с производството на виното и различните стадии, от древността до днешно време. В момента се смята, че колекцията на Геровасилиу е една от най-богатите от този тип в цял свят. В музея има изложени предмети свързани със съхранението и консервирането на виното, които разкриват социалното, икономическото и символичното му значение през вековете. В едно от крилата на музея са изложени 2 000 тирбушона и коркови тапи, които датират от Средновековието до днешни дни.


Геровасилиу се счита за баща на Малагусия, много стар местен сорт грозде, което е било застрашено от изчезване. През 1987 г. той основава винарната и скоро след това ботилира първите вина негово производство. В момента култивира 33 вина, които редовно получават награди от всички престижни международни изложения и конкурси и са считани за едни от най-добрите вина по цял свят. Геровасилиу е женен с три деца, които се надява, че някой ден ще поемат традицията за отглеждане на винени култури в Епаноми.


Първото вино, което е направено по тези земи датира още от годините на Византийската империя, когато районът се е наричал „кали мерия” или „добра страна”, заради доброто качество на местната продукция. От западната страна на Епаноми се вижда Солунския залив Термайкос, планината Олимп и крайбрежието на Пиериа.


Каква е историята на сорта Малагусия, с който е толкова известна изба „Геровасилиу”? Това е древногръцки сорт, който е бил почти изчезнал. Преди 30 години един агроном, професор Логотетис, който е колекционер на редки и древни сортове, взел стъбълце отнякъде от Северозападна Гърция и го посадил в Шато Карас, където тогава работел Евангелос. Евангелос произвеждал вино за Карас около 20 години, докато не започнал да отделя цялото си време за неговата собствена винарна. По онова време Карас правел изследване на потенциала на различни сортове, а Логотетис му помагал. Евангелос разпознал потенциала на Малагусия, така че когато започнал своя собствена изба, това бяло грозде било едно от основните, които засадил.


Евангелос Геровасилиу е роден в Епаноми през 1951 г. в семейство с дълга традиция във винопроизводството. След дипломирането си от Солунския Университет, той заминава за Франция, където продължава обучението си в Университета на Бордо. В Бордо Геровасилиу асистира на Емили Пейно в дегустацията на вината от сорта Бордо шато.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus