Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не са изключени внезапни фермерски блокади на границата с България

20 Януари 2016 / 14:01:22  GRReporter
772 прочитания

С наближаването на внасянето в парламента на проектозакона за данъчното им облагане, гръцките фермери засилват своите протестни действия.

Както GRReporter съобщи, земеделците от региона на Серес започнаха с протестите още миналия петък. Те разположиха тракторите си край пътя, който води към гръцко-българската граница и не е изключено днес да започнат блокади и прекъсване на движението. Според един от синдикалните лидери на фермерите в региона Павлос Арабадзис, на Промахон се намират 1000 трактори и „с всеки изминал ден блокадата се разраства, като не е изключено броят им да надхвърли 2000”. По думите му той и колегите му ще останат пред границата „за колкото време се наложи”, но допълни, че не възнамеряват да блокират движението по пътищата.

В същото време в Комотини вече започнаха бурни протести срещу правителството, последвани от сблъсъци с полицията. Те започнали, когато група фермери се опитаха да нахлуят в сградата на областната управа, където министърът на земеделското развитие Евангелос Апостолу представяше новия проектозакон за фермерските сдружения. Както предаде атинската информационна агенция AMNA, силите на реда използвали сълзотворен газ, за да отблъснат фермерите.

Заслужава да се отбележи, че министърът ще посети също Ксанти и Кавала, за да представи правния текст. По автомагистрала „Егнатия” вече започна фермерският протест на пътния възел край Кердилия. Неговият координатор Янис Панаис, член на Общогръцката координационна комисия на земеделците и животновъдите посочи, че „макар че предстои приемането на окончателно решение, не е изключено да спрем движението по магистралата в двете посоки”. Той поясни, че фермерите няма да блокират успоредно намиращите се второстепенни пътища, за да не пречат на преминаването на автомобилите.

Трактори се събират както в региона на Драма, така и на пътния възел край село Кулура в област Иматия (северозападна Гърция). Координаторите на блокадите по места твърдят, че ще останат там за дълго време и посочват, че не могат да изключат вероятността от прекъсване на движението по пътищата.

Карта на фермерските блокади в северна Гърция, източник: seleo.gr

Фермерите от региона на Лариса се събират на пътния възел край Гиртони и от там ще потеглят с тракторите си към прохода Темби. Утре колегите им от Кардица ще установят своята блокада на магистралата Атина – Солун край село Никеа. Ако блокират движението по нея, практически ще изпълнят заканата си да разделят Гърция на две части.

Фермерите от област Фтиотида са на път към пътния възел на същата магистрала в региона на Кастро, а тези от област Виотия ще се съберат с тракторите си край Орхоменос.

Колегите им от Пелопонес подготвят подобни протестни блокади от утре на магистралата Патра – Пиргос. Фермерски протести ще има също в област Епир и на остров Крит.

Протестите срещу политиката на правителството продължават и на останалите „фронтове”. Днес започна 48-часовата стачка на пристанищните работници и моряците, която бе обявена от Общогръцката федерация. Те протестират срещу предложената от кабинета пенсионна реформа и по-конкретно срещу предвиденото в нея сливане на осигурителния им фонд с Националния институт за социално осигуряване. Вследствие на стачката бяха прекъснати пътуванията по всички морски маршрути.

Утре ще се проведе нов протест на работещите на свободна практика – адвокати, лекари, инженери и др. срещу предвиденото в проекта за пенсионна реформа увеличение на вноските за социално осигуряване.

Паралелно с това продължават протестните действия на членовете на Общогръцката федерация на железопътните работници, които се противопоставят на приватизацията на гръцките железници. Днес и утре те ще прекъснат работа от 05:00 – 08:00, 13:00 – 16:00 и 21:00 – 00:00. ВБ посочените часове няма да се извършват и пътуванията на атинското метро в участъка от станция „Дукисис Плакентиас” до летището. 

Категории: Общество фермерски протести данъчно облагане блокади по пътищата Промахон протести срещу пенсионната реформа стачка на пристанищните работници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus