Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нашественикът, заплашващ рибите в Егейско море

21 Октомври 2015 / 16:10:12  GRReporter
813 прочитания

Малко са рибите, които могат да се конкурират по красота и величественост с лъвската риба (Pterois miles). Една красота обаче, която крие смъртна заплаха за морските екосистеми в Гърция.

Досега най-опасната риба, появявала се в гръцки води, бе Lagocephalus sceleratus. Тази риба е особено токсична, и вече е предизвикала натравяния в Израел и Ливан. Нищо обаче не бе подготвило гърците за идването през лятото на един истински нашественик – лъвската риба. А тя е особена риба от всякаква гледна точка.

Научното название на рибата Pterois miles произлиза от гръцката дума «птерон» (крило) заради дългите ѝ перки, приличащи на крила, както и от латинската дума «miles» (войник), която е свързана както с поведението ѝ, така и с естественото ѝ „въоръжение”. На дължина тя достига от 15 до 35 см, и е от семейство Scorpaenidae. Големите ѝ перки съдържат една от най-силните отрови, съществуващи в природата, която може да предизвика дори смърт. Както и останалите представители на семейство скорпенови, тя живее главно в каменисти дъна, в сравнително плитки води до 60 метра, обикновено от 3 до 20 метра.

Това е една всеядна риба, която изяжда всичко, което живее по скалите и е способна да погълне количество храна, равно на 30 пъти вместимостта на стомаха ѝ. Научно доказано е, че може да намали с 90% популацията на малки риби в даден риф само за 5 седмици. Освен това лъвската риба е един от най-бързо размножаващите се видове, като в рамките само на една година една женска може да произведе 2 милиона яйца при поредни раждания на всеки четири дни.

Лъвската риба живее предимно в Индийския океан, от Индонезия и Южна Африка до Червено море. От там през Суецкия канал тя преминава в Средиземно море, като първото споменаване за появата ѝ е от 1991 край бреговете на Израел. От тогава лъвската риба се е настанила в цялото източно Средиземно море от Египет до Южна Турция. Тази година в интернет се появиха снимки на този вид от водите край Кипър.

През юли рибата се появи и край източното крайбрежие на остров Родос, като до днес има две потвърдени съобщения. Истината е, че учените очакваха лъвската риба да се появи и в гръцки води, тъй като е вид, който може да оцелее и при много по-ниски температури от тези в Червено море.

Агресивност

Установено е, че когато бъде смутена от водолази лъвската риба разперва широко перките си и прави движения като при атака. Отровата ѝ спира да действа, ако рибата бъде умъртвена. В никакъв случай не бива да се пипа с ръце, ако е хваната в мрежа или с въдица. Доказано е, че появата на рибата в нови райони предизвиква сериозни проблеми, както по отношение на промяната на екосистемите, така и по отношение на риболова.

Заплаха

• Лъвската риба се смята за «лесепски мигрант». Французинът Фердинанд де Лесепс е инженерът, построил Суецкия канал. Отварянето на новия морски път позволи на много видове, обитавали до тогава Индийския океан и Червено море да „превземат” Средиземно море.

• Лъвската риба се смята за една от най-вкусните риби в световен мащаб.

• От десетилетия Карибско море е пълно с лъвски риби, които са изместили много от местните видове.

• Днес заселването на лъвската риба в гръцките морета се намира все още в начален стадий, затова може да бъдат взети мерки, които да имат някакъв ефект.

 

 

Категории: лъвска риба Средиземно море Pterois miles заплаха екосистеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus