Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намалението на гръцките пенсии е вече факт

28 Август 2015 / 11:08:42  GRReporter
1759 прочитания

Днес гръцките пенсионери ще получат първите орязани в резултат на прилагането на предвиденото в третия меморандум за финансова помощ пенсии. Сумите, които ще се преведат по банковите им сметки ще са по-ниски с 3-4% за основните и 6% за помощните пенсии. Промените засягат стотици хиляди гърци, които получават пенсиите си от основния осигурителен фонд в Гърция ИКА и от фонда за пенсиониране на служителите в държавния сектор.

Подобни ще бъдат намаленията на пенсиите, които ще преведат на 1 септември пенсионните фондове на работещите на частна практика и на земеделците.

Това е само първото орязване на пенсиите, което настъпва в резултат на повишението на удръжките за здравни услуги, което бе въведено със задна дата от 1 юли тази година.

Косвеното намаление на основните пенсии е в размер на 2% в резултат на увеличението на удръжките в полза на Националната система за здравеопазване от 4 на 6%. Но тъй като сумата се удържа от първоначалния брутен размер на пенсията, тоест без да бъдат изчислени намаленията, които бяха направени от 2010 насам, реалното намаление е от порядъка на 3-4%.

Например пенсионер към ИКА, който през 2010 е получавал основна брутна пенсия от 1000 евро, през юни 2015 е получил пенсия от 912 евро вследствие на намаленията, наложени от предишните меморандуми. Днес пенсията му ще бъде намалена с 2% върху първоначалната брутна сума от 1000 евро и ще бъде определена на 892 евро.

За допълнителните пенсии се предвижда намаление от 6%, което се налага върху крайната сума, която пенсионерът получава. В същото време, по решение на Единния фонд за допълнително пенсионно осигуряване намалението от 6% ще важи за всяка пенсия по отделно, а не еднократно за всеки пенсионер. По този начин ако даден пенсионер получава две допълнителни пенсии, всяка от тях ще бъде орязана с 6%. Това не важи в случая с основните пенсии, където получаващият ги може да избере коя от двете да бъде намалена. Става дума за пенсионери, които освен собствената си пенсия, получават и тази на починалия си съпруг/а.

В резултат на промените, пенсионер, който е получавал допълнителна пенсия от 200 евро преди орязването след 2010 и чийто размер е намалял на 157,7 евро, вече ще получава брутна допълнителна пенсия от 148,3 евро.

Според експерти в областта на социалното осигуряване, от днес до вторник, когато приключва изплащането на пенсиите за септември, пенсиите на 2,6 милиона гръцки пенсионери ще бъдат внесени със средно намаление от 3,5%. В допълнение, в зависимост от размера на основните и допълнителните пенсии, намалението ще се движи между 8 и 10 евро за ниските и между 45 и 50 евро за средните и високите пенсии.

И тъй като по силата на гласувания наскоро закон намаленията се въвеждат със задна дата от 1 юли, намаленията на пенсиите през октомври – декември ще бъдат още по-високи. По-конкретно, тогава освен текущите удръжки, ще бъдат орязани и суми за месеците юли и август, които ще трябва да бъдат изплатени с три вноски.

Например при основна брутна пенсия от 800 евро, намалението през септември ще е 15 евро, а през октомври, ноември и декември – по 27 евро. От януари 2016 и при условие, че не бъдат въведени нови намаления, пенсиите ще се върнат на нивото през септември.

Коментатори свързват желанието на бившия премиер Алексис Ципрас предсрочните избори да се проведат възможно най-скоро именно с намалението на пенсиите. Настояването му изборният ден да е на 20, а не на 27 септември цели да избегне получаването на втора поредна орязана пенсия, която е логично да повлияе на вота на пенсионерите. В допълнение, според икономически репортери, финансовото министерство се готви да разпрати съобщенията за плащането на първата вноска на имотния данък след 20 септември. Заслужава да се отбележи, че точната дата на провеждането на изборите не е обявена, но 20 септември продължава да е най-спряганият вариант и към момента. 

Категории: Общество пенсионери намаления на пенсиите предсрочни избори данък върху недвижимото имущество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus