Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Многохилядна демонстрация срещу увеличаването на данъците

16 Октомври 2015 / 18:10:06  GRReporter
663 прочитания

Анастасия Балездрова
    Многохилядна демонстрация се събра в центъра на Атина в момент, когато гръцкият парламент обсъжда първия пакет от мерки, предвидени в Третата спасителна програма за 85 милиарда евро, която премиерът Алексис Ципрас подписа с кредиторите през август. Гласуването на мерките, които предвиждат увеличаване на данъците - ДДС, имотен данък, данък общ доход, данък солидарност, както и няколко вида извънредни данъци, ще започне в полунощ.
 

"Докладите ви се връщат като неприемливи. Долу ръцете от социалното осигуряване!", гласи плакатът на комунистическия профсъюз ПАМЕ. Въпреки че тази вечер народните избраници няма да гласуват пенсионната реформа, промените в нея още отсега предизвикват недоволство.

       Паралелно на протеста, свикан от ПАМЕ, се провежда и доста по-малобройна демонстрация, организирана от Синдиката на държавните служители АДЕДИ. “Искаме отписване на държавния дълг”, ”Или управляващите, или ние”, скандират активистите на профсъюза, които демонстрират на централния площад Синтагма.

“Колективни назначения веднага. Не на съкращенията. Класова борба до пълна победа”, искат държавните служители.

    Очаквано на демонстрацията се появи и лидерът на партията Народно единство Панайотис Лафазанис. Припомняме, че той беше активист на СИРИЗА и министър на развитието в първото правителство на Алексис Ципрас. Напусна коалицията след като премиерът подписа с кредиторите третата спасителна програма. Яви се самостоятелно на изборите на 20 септември и не успя да влезе в парламента.

На демонстрацията няма напрежение, силите за борба с масовите безредици са заобиколили сградата на парламента, където в момента продължават дебатите за новите мерки.

Сред демонстриращите е и тази 66-годишна жена, пенсионерка с двама безработни сина и един внук студент. “Тук съм, защото младите хора трябва да имат бъдеще. Не може да се събуждат сутрин и да не знаят какво ще правят през деня. Моят внук е отличник, много добре се справя в училище. Но аз, с моята пенися съм единствената, която го подкрепя финансово”, каза през сълзи жената.

“Г-н Ципрас, хеликптерът е готов. Ударът с нож, който ни нанесне, беше тежък. Това беше най-голямото предателство”, гласи плакатът, който носи тази 66-годишна жена.

Категории: демонстрации в Атина увеличаване на данъците гръцки парламент Алексис Ципрас Трета спасителна програма кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus