Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министър на СИРИЗА иска глоби за онкологично болни

05 Август 2015 / 10:08:27  GRReporter
978 прочитания

Гръцкият министър на здравеопазването предложи всички гърци да се подлагат задължително на превантивни изследвания за четири силно разпространени видове рак. Според плана, който се разработва в министерството, неспазващите изискването граждани, които впоследствие заболяват, ще бъдат наказвани с изплащането на половината от разходите за лечение.

Според репортаж на гръцкото издание Елефтерос типос планът предвижда задължителна мамография и тест PAP (цитонамазка) за жените и изследване за концентрация на простатния специфичен антиген в кръвта (PSA) и клинично изследване на простата за мъжете. В допълнение представителите и на двата пола ще трябва да се подлагат на колоноскопия и микробиологично изследване на фекалиите.

В плана на министерството се посочва, че конкретните изследвания започват след определена възраст и се повтарят на определени интервали от време, които ще бъдат определени според научните директиви). С тяхна помощ  ще се постига навременно диагностициране на четири онкологични заболявания, които са особено разпространени в Гърция.

Става дума за рака на гърдата, шийката на матката, простатата и дебелото черво, за които епидемиологичните изследвания показват, че се очаква да се увеличат през следващите 20 години вследствие на пушенето и лошия режим на хранене.

В изявления пред вестника министърът на здравеопазването Панайотис Курублис заяви, че превенцията на рака трябва да бъде цел на всички гърци.

„Гърците сме особено небрежни по отношение на здравето си. Фактът, че от реализираната наскоро програма за противораково изследване, която целеше да бъдат изследвани 60000 души, се явиха едва 7000, доказва това”, посочи той.

„Възнамеряваме да направим посочените изследвания задължителни, а тези, които не се отзоват и впоследствие се разболеят, да бъдат наказани с изплащането на част от разходите за лечение”, допълни Курублис.

Според изданието в министерството обсъждат вероятността участието на болните в разходите за лечение да стига до половината от сумата, която струва хиляди евро всеки месец.

Изявленията на министъра предизвикаха остри реакции както от страна на гръцката общественост, така и от Съюза на лекарите в Атина. Медиците посочват, че планът на министерството е „откъслечен и наказва гражданите, вместо да ги обучи и убеди за позитивните страни на превенцията”.

Категории: Общество онкологично болни гръцко министерство на здравеопазването превантивни изследвания глоби за пациентите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus